Kochamy wypiekać

Pomysły na kanapki na ciepło

Kanapki na ciepło mogą być doskonałym pomysłem na rozpoczęcie dnia lub leniwym posiłkiem przygotowanym wspólnie z domownikami. Zapraszam Was do przygotowania prostych, kolorowych i zdrowych kanapek, które u nas zagościły na dobre i mają wielu zwolenników.

W tym artykule znajdziecie przepisy na:

  • ciabattę na ciepło z ciągnącym serem,
  • kanapki z mięsem z indyka i duszoną cebulą z miodem,
  • bajgla na ciepło z masłem migdałowym i owocami.
  1. Ciabatta na ciepło z ciągnącym serem

  • Ciabatka 
  • ser mozzarella
  • kiełki, mikro liście lub ulubiona sałata (u mnie rukiew wodna i rukola)
  • salami – sprawdzi się także kiełbasa krakowska
  • czerwona cebula, która nadaje chrupkości

Przekrój Ciabatkę i opiecz ją w opiekaczu lub na patelni grillowej. Na ciepłą bułkę wyłóż pokrojoną mozzarellę i pozwól jej się rozpłynąć. Połóż na ser kiełki lub sałatę, salami, pokrojoną w piórka cebulę i przykryj drugą połową bułki.

  1. Kanapka z mięsem z indyka i duszoną cebulą z miodem

Do tych kanapek lubię wykorzystywać dwa rodzaje chleba: Chleb Piastowski lub Chleb Wieloziarnisty. To doskonały pomysł na wykorzystanie pieczonego mięsa z wczorajszego obiadu. Oczywiście można też specjalnie je upiec. Najlepiej sprawdzi się udziec lub pierś z indyka. Słodkości i wyrazistości tej kanapce nada czerwona cebula uprażona z miodem. Jej smak idealnie łączy się z chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszem chleba.

Duszona cebula z miodem: 

Obraną cebulę pokrój w piórka i smaż na małym ogniu, na maśle. Kiedy będzie miękka, dodaj miód i jeszcze chwilę potrzymaj na ogniu. Na koniec dodaj pół łyżeczki octu balsamicznego i dopraw solą.

Chleb opiecz w opiekaczu do chleba lub na patelni grillowej. Posmaruj majonezem wymieszanym z keczupem i ułóż sałatę. Dodaj porwane mięso z indyka, cebulę i kiełki. Przykryj drugim kawałkiem chleba.

  1. Bajgiel na ciepło z masłem migdałowym i owocami 

  • banan lub świeże mango, w sezonie truskawkowym koniecznie nasze polskie truskawki.
  • ulubione masło migdałowe, orzechowe lub domowa nutella 
  • opcjonalnie owoce liofilizowane lub suszone płatki kwiatów

Bajgiel podgrzej w całości w piekarniku lub przekrój na pół i umieść w opiekaczu. Posmaruj ulubionym masłem orzechowym lub pastą migdałową. Nałóż na każdą połówkę ulubione owoce i zajadaj z pyszną kawą lub kakao. Bajgle na słodko uwielbiają nie tylko dzieci.

Kolejne propozycje na kanapki na ciepło znajdziesz na stronie Matczyne Fanaberie, gdzie opublikowałam pomysły na ciepłe bajgle w wersji wegetariańskiej oraz z Bezglutenowym Chlebem Rustykalnym (zamów online).