Kochamy wypiekać

114 Views

Pomysły na kanapki na ciepło

Kanapki na ciepło mogą być doskonałym pomysłem na rozpoczęcie dnia lub leniwym posiłkiem przygotowanym wspólnie z domownikami.  Zapraszam Was do przygotowania prostych, kolorowych i zdrowych kanapek, które u nas zagościły na dobre i mają zwolenników wśród domowników.

  1. Ciabatta na ciepło z ciągnącym serem

  • Ciabatka 
  • Ser mozzarella
  • Kiełki, mikro liście lub ulubiona sałata (u mnie rukiew wodna i rukola)
  • Salami – sprawdzi się także kiełbasa krakowska
  • czerwona cebula, która nadaje chrupkości

Przekrój Ciabatkę i opiecz ją w opiekaczu lub na patelni grillowej. Na ciepłą bułkę wyłóż pokrojoną mozzarellę i pozwól jej się rozpłynąć. Połóż na ser kiełki lub sałatę, salami, pokrojoną w piórka cebulę i przykryj drugą połową bułki.

  1. Kanapka z mięsem z indyka i duszoną cebulą z miodem

Do tych kanapek lubię wykorzystywać dwa rodzaje chleba: Chleb Bawarski (zamów online) lub Chleb Pradziadka (zamów online). To doskonały pomysł na wykorzystanie pieczonego mięsa z wczorajszego obiadu. Oczywiście można też specjalnie upiec mięso. Najlepiej sprawdzi się udziec lub pierś z indyka. Smaku i słodkości tej kanapce nada czerwona cebula uprażona z miodem. Jej smak idealnie łączy się z chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszu chleba.

Duszona cebula z miodem: 

Obraną cebulę pokrój w piórka i smaż na małym ogniu, na maśle. Kiedy będzie miękka dodaj miód i jeszcze chwilę potrzymaj na ogniu. Na koniec dodaj pół łyżeczki octu balsamicznego i dopraw solą.

Chleb opiecz w opiekaczu do chleba lub na patelni grillowej. Posmaruj majonezem wymieszanym z keczupem i ułóż sałatę. Dodaj porwane mięso z indyka, cebulę i kiełki. Przykryj drugim kawałkiem chleba.

  1. Bajgiel na ciepło z masłem migdałowym i owocami 

  • Banan lub świeże mango. W sezonie truskawkowym koniecznie nasze polskie truskawki.
  • ulubione masło migdałowe, orzechowe lub domowa nutella 
  • opcjonalnie owoce liofilizowane lub suszone płatki kwiatów

Bajgiel podgrzej w całości w piekarniku lub przekrój na pół i umieść w opiekaczu. Posmaruj ulubionym masłem orzechowym lub pastą migdałową. Nałóż na każdą połówkę ulubione owoce i zajadaj z pyszną kawą lub kakao. Dzieciaki uwielbiają ciepłe bajgle na słodko. Przyznam, że już czekam na pyszne, aromatyczne truskawki, które będę mogła ułożyć na ciepłych bajglach i posypać świeżą miętą.

Kolejne propozycje na kanapki na ciepło znajdziesz na stronie Matczyne Fanaberie, gdzie opublikowałam pomysły na ciepłe bajgle w wersji wegetariańskie oraz Bezglutenowy Chleb Rustykalny.