Kanapki na ciepło mogą być doskonałym pomysłem na rozpoczęcie dnia lub leniwym posiłkiem przygotowanym wspólnie z domownikami. Zapraszam Was do przygotowania prostych, kolorowych i zdrowych kanapek, które u nas zagościły na dobre i mają wielu zwolenników.
W tym artykule znajdziecie przepisy na:
Przekrój Ciabatkę i opiecz ją w opiekaczu lub na patelni grillowej. Na ciepłą bułkę wyłóż pokrojoną mozzarellę i pozwól jej się rozpłynąć. Połóż na ser kiełki lub sałatę, salami, pokrojoną w piórka cebulę i przykryj drugą połową bułki.
Do tych kanapek lubię wykorzystywać dwa rodzaje chleba: Chleb Piastowski lub Chleb Wieloziarnisty. To doskonały pomysł na wykorzystanie pieczonego mięsa z wczorajszego obiadu. Oczywiście można też specjalnie je upiec. Najlepiej sprawdzi się udziec lub pierś z indyka. Słodkości i wyrazistości tej kanapce nada czerwona cebula uprażona z miodem. Jej smak idealnie łączy się z chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszem chleba.
Obraną cebulę pokrój w piórka i smaż na małym ogniu, na maśle. Kiedy będzie miękka, dodaj miód i jeszcze chwilę potrzymaj na ogniu. Na koniec dodaj pół łyżeczki octu balsamicznego i dopraw solą.
Chleb opiecz w opiekaczu do chleba lub na patelni grillowej. Posmaruj majonezem wymieszanym z keczupem i ułóż sałatę. Dodaj porwane mięso z indyka, cebulę i kiełki. Przykryj drugim kawałkiem chleba.
Bajgiel podgrzej w całości w piekarniku lub przekrój na pół i umieść w opiekaczu. Posmaruj ulubionym masłem orzechowym lub pastą migdałową. Nałóż na każdą połówkę ulubione owoce i zajadaj z pyszną kawą lub kakao. Bajgle na słodko uwielbiają nie tylko dzieci.
Kolejne propozycje na kanapki na ciepło znajdziesz na stronie Matczyne Fanaberie, gdzie opublikowałam pomysły na ciepłe bajgle w wersji wegetariańskiej oraz z Bezglutenowym Chlebem Rustykalnym (zamów online).
Produkty użyte w inspiracji