Kanapki na ciepło mogą być doskonałym pomysłem na rozpoczęcie dnia lub leniwym posiłkiem przygotowanym wspólnie z domownikami. Zapraszam Was do przygotowania prostych, kolorowych i zdrowych kanapek, które u nas zagościły na dobre i mają zwolenników wśród domowników.
Przekrój Ciabatkę i opiecz ją w opiekaczu lub na patelni grillowej. Na ciepłą bułkę wyłóż pokrojoną mozzarellę i pozwól jej się rozpłynąć. Połóż na ser kiełki lub sałatę, salami, pokrojoną w piórka cebulę i przykryj drugą połową bułki.
Do tych kanapek lubię wykorzystywać dwa rodzaje chleba: Chleb Bawarski (zamów online) lub Chleb Pradziadka (zamów online). To doskonały pomysł na wykorzystanie pieczonego mięsa z wczorajszego obiadu. Oczywiście można też specjalnie upiec mięso. Najlepiej sprawdzi się udziec lub pierś z indyka. Smaku i słodkości tej kanapce nada czerwona cebula uprażona z miodem. Jej smak idealnie łączy się z chrupiącą skórką i aromatycznym miękiszu chleba.
Obraną cebulę pokrój w piórka i smaż na małym ogniu, na maśle. Kiedy będzie miękka dodaj miód i jeszcze chwilę potrzymaj na ogniu. Na koniec dodaj pół łyżeczki octu balsamicznego i dopraw solą.
Chleb opiecz w opiekaczu do chleba lub na patelni grillowej. Posmaruj majonezem wymieszanym z keczupem i ułóż sałatę. Dodaj porwane mięso z indyka, cebulę i kiełki. Przykryj drugim kawałkiem chleba.
Bajgiel podgrzej w całości w piekarniku lub przekrój na pół i umieść w opiekaczu. Posmaruj ulubionym masłem orzechowym lub pastą migdałową. Nałóż na każdą połówkę ulubione owoce i zajadaj z pyszną kawą lub kakao. Dzieciaki uwielbiają ciepłe bajgle na słodko. Przyznam, że już czekam na pyszne, aromatyczne truskawki, które będę mogła ułożyć na ciepłych bajglach i posypać świeżą miętą.
Kolejne propozycje na kanapki na ciepło znajdziesz na stronie Matczyne Fanaberie, gdzie opublikowałam pomysły na ciepłe bajgle w wersji wegetariańskie oraz Bezglutenowy Chleb Rustykalny.
Produkty użyte w inspiracji