Chcesz szybko zapamiętywać i sprawnie przetwarzać informacje? Zależy Ci na poprawieniu koncentracji, bo przed Tobą ważne projekty w pracy lub szkole? A może po prostu chcesz utrzymać umysł w jak najlepszej kondycji? Odpowiednio skomponowana dieta bardzo Ci w tym pomoże!
Mózg jest najbardziej fascynującym organem ludzkiego ciała. To nasze osobiste centrum dowodzenia. Choć skrywa wiele tajemnic, jedno jest pewne – aby sprawnie funkcjonować, potrzebuje solidnego paliwa. Tym paliwem jest oczywiście jedzenie. Co warto jeść, by usprawnić pracę mózgu i tym samym cieszyć się niezawodną pamięcią i kreatywnością?
W tym artykule znajdziesz informacje:
Sprawdź i już dzisiaj wprowadź je do swojego menu!
Wśród najważniejszych składników, bez których nasz mózg nie jest w stanie efektywnie pracować, wymienia się nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3 i omega-6, a także witaminę E oraz witaminy z grupy B. Niedobór tych ostatnich może być przyczyną epizodów depresyjnych, a nawet spowodować utratę pamięci.
Równie ważne są pierwiastki, w tym magnez, który pomaga w utrzymaniu funkcji psychologicznych, wapń, fosfor, żelazo, potas i cynk. Ten ostatni jest z kolei bardzo pomocny w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych. Nie można również zapomnieć o miedzi, która wspiera pracę układu nerwowego. Jej niedobory mogą prowadzić do zaburzeń neurologicznych, w tym choroby Alzheimera i Parkinsona.
Źródłem cennych składników odżywczych, w tym zdrowych tłuszczów, które umożliwiają sprawny przepływ impulsów pomiędzy neuronami, są pestki i nasiona.
Już dawno udowodniono, że nasiona i pestki są czymś więcej niż zwykłą przekąską. Choć niepozorne, mają ogromną moc. Zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje nasz mózg. Są źródłem węglowodanów złożonych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9).
Pestki i nasiona pozytywnie wpływają na cały system nerwowy. Wzmacniają pamięć i koncentrację. Przeciwdziałają zmęczeniu. Usprawniają również procesy zapamiętywania i przetwarzania informacji. Niektóre z nich, jak na przykład nasiona chia, pomagają w walce z wolnymi rodnikami oraz w profilaktyce miażdżycy. Z kolei sezam przynosi ulgę w stanach lękowych i łagodzi stres.
Bazując na tej wiedzy, Piekarnia Putka oferuje pieczywo z nasionami i pestkami, które są źródłem cennych składników odżywczych. Doskonałym przykładem może być Bułka Tyrolska z dodatkiem sezamu, siemienia lnianego, nasion słonecznika i ziaren żyta. Warto ją skosztować z pysznym dodatkiem na słodko takim jak Truskawki i Jabłka bez cukru czy Powidła śliwkowe.
Nasiona lnu kryją w sobie wiele wartościowych substancji odżywczych o działaniu prozdrowotnym, dlatego powinniśmy je spożywać regularnie. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, a także witaminy E, wapnia, żelaza, cynku, potasu, fosforu i magnezu, a więc pierwiastków tak ważnych dla naszego mózgu.
Siemię lniane korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Poprawia funkcje poznawcze i zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób neurodegeneracyjnych.
W asortymencie Piekarni Putka nie brakuje produktów zawierających siemię lniane. Naszą dumą jest między innymi Chleb Jaglany z Siemieniem Lnianym, który stanowi doskonałą bazę dla smacznych i zdrowych kanapek. Sprawdzi się też jako dodatek do bigosu oraz wielu innych dań kuchni polskiej i europejskiej.
Pestki dyni to naturalny antydepresant. Około 80 procent zawartych w nich tłuszczów to niezwykle cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym te z rodziny omega, które znacząco wpływają na poprawę pracy mózgu i układu nerwowego. Pestki dyni zawierają również mnóstwo witamin, w tym witaminę A, E, C, K i witaminy z grupy B.
Poza tym zawierają silne antyoksydanty chroniące mózg przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Są doskonałym źródłem miedzi, potasu, żelaza i cynku. Ten ostatni – jak wspomnieliśmy wcześniej – pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, minimalizuje ryzyko choroby Parkinsona i Alzheimera, a także depresji.
W jaki sposób przemycić pestki dyni do swojej diety? Możesz je traktować jako pyszną przekąskę między posiłkami, dodatek do sałatek, ciastek i chleba. Przykładem wzorcowego posiłku jest kanapka z Chleba Magnat 100% żytniego z dodatkiem świeżych warzyw lub pasty z łososia.
Możesz też wybrać Chleb Czystoziarnisty Whole&Pure – wyjątkowy bochenek o niskim indeksie glikemicznym zawierający kompozycję aż 9 ziaren. Obok pestek dyni znajdziesz w nim nasiona lnu, ziarna słonecznika i nasiona sezamu.
Ziarna sezamu zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe i spore ilości białka, co czyni je idealną propozycją dla wegetarian i wegan. Są również wdzięcznym źródłem witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy E. Zawierają miedź, żelazo, wapń, fosfor i cynk. Oprócz tego, że korzystnie działają na pracę mózgu, pozwalają również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Sezam znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Warto go dodawać do potraw słodkich i wytrawnych, a także do koktajli i smoothie. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do pieczywa – chleba i bułek.
W Piekarni Putka znajdziesz aż dwie bardzo zdrowe i smaczne propozycje z dodatkiem sezamu. Mowa tu o Chlebie Hetman i Chlebie Probody. Ten pierwszy świetnie sprawdzi się na kanapki do szkoły dla najmłodszych. Wystarczy posmarować go hummusem (doskonałe źródło białka), dodać porcję ulubionych warzyw i zdrowy posiłek gotowy!
Chleb Probody zawierający mieszankę ziaren, w tym sezam, to idealne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych i najcenniejszych dla mózgu minerałów. Wykorzystując ten rodzaj pieczywa, możesz stworzyć naprawdę niesamowite posiłki, w tym pyszne kanapki na ciepło z ulubionym serem, mięsem z indyka lub w wersji wegańskiej – z hummusem.
Słonecznik to smaczna przekąska o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. Dzięki temu, że zawiera magnez, przyczynia się do aktywowania większych ilości połączeń nerwowych w mózgu. To z kolei wpływa na polepszenie pamięci krótko i długotrwałej.
Zawarty w nasionach słonecznika magnez zwiększa również aktywność neuroprzekaźników, dzięki czemu mózg pracuje szybciej i wydajniej. Z kolei żelazo, które również znajdziemy w słoneczniku, korzystnie wpływa na naszą koncentrację.
Nasiona słonecznika to także zdrowe tłuszcze, które wspomagają pracę mózgu, ułatwiając przekazywanie informacji między komórkami, mają wpływ na pamięć i koncentrację.
W jaki sposób przemycić słonecznik do codziennego menu? Możliwości jest całe mnóstwo! Możesz go traktować jako samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatek, owsianek i jogurtu. Słonecznik świetnie sprawdzi się także jako posypka ciast, ciasteczek oraz pieczywa.
Putka w swojej ofercie posiada chleby zawierające nasiona słonecznika. Wśród nich znajduje się Chleb Razowy ze Słonecznikiem i Chleb Gruboziarnisty. Obydwa stanowią doskonałe źródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Obydwa są też doskonałą propozycją na pyszne kanapki i tosty. Wybierz swój ulubiony i ciesz się porcją zdrowia każdego dnia!
Zdrowa i zbilansowana dieta bogata w nasiona oraz pestki bez wątpienia ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji, pozytywnie wpływa na kreatywność. Warto więc o niej pamiętać, na przykład wybierając pieczywo bogate w wymienione wyżej składniki.
Produkty użyte w inspiracji