Wyeliminowanie z diety glutenu to konieczność dla osób zmagających się z celiakią oraz alergią lub nadwrażliwością na to białko. Osoby te nie są jednak skazane na całkowitą rezygnację z przysmaków, w których ważną rolę odgrywa choćby pieczywo. Burgery z pewnością do takich należą. Sprawdź, jak wykonać je samodzielnie w domu i uniknąć w nich glutenu.
W tym artykule znajdziesz:
Najbardziej problematyczną częścią burgera jest bułka. Ze względu na gluten nie może ona być pszenna, żytnia ani jęczmienna. Warto uważać również na owies. Mimo iż gluten nie występuje w nim naturalnie, mąka z tego ziarna często zawiera białko w wyniku “zanieczyszczeń” innymi zbożami. Dlatego też Bezglutenowa Bułka do Hamburgerów z Piekarni Putka jest wypiekana z mąki ryżowej. Dzięki temu jest miękka, puszysta i delikatna, zupełnie jak pszenna, a jednocześnie całkowicie bezpieczna dla chorych na celiakię oraz osób z alergią i nietolerancją glutenu. Ponadto w składzie nie ma laktozy, soi ani jajek kurzych – innych popularnych alergenów. Dzięki temu, że bułka nie zawiera produktów odzwierzęcych, może być także wykorzystana do przygotowania wegańskiej wersji burgera.
W czasie podgrzewania pieczywa przygotuj kotlety do burgerów. Będziesz potrzebować:
Jeśli nie możesz jeść jajek, zastąp żółtko 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki purée ziemniaczanego lub ¼ szklanki purée z dyni. Pamiętaj o tym, by nie zastępować jajka kleikiem z siemienia lnianego, często bywa ono zanieczyszczone innymi ziarnami i zawiera gluten.
Składniki połącz i odstaw na chwilę, by mięso przeszło smakiem cebuli i czosnku. Następnie uformuj płaskie kotlety i posyp je solą i pieprzem tylko po jednej ze stron. Ułóż kotlety przyprawioną częścią do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Po ok. 3-4 minutach mięso zmieni kolor. Wówczas posól surową część mięsa i przełóż je na drugą stronę. Połóż na kotlet plasterek żółtego sera, który w czasie smażenia lekko się roztopi.
Możesz kupić sos BBQ w sklepie. Przed zakupem upewnij się tylko, czy produkt nie zawiera glutenu. Jeśli chcesz, możesz też przygotować własną wersję sosu z:
Wszystkie te składniki (poza koncentratem pomidorowym) należy gotować ok. 40 minut na wolnym ogniu, oczywiście pod przykryciem. Po tym czasie wszystko należy zblendować i dodać koncentrat pomidorowy. Odczekać do ponownego zagotowania. Sos można przygotować wcześniej i zawekować w słoiku.
Czas na świeże warzywa. Przygotuj:
Oczywiście możesz zmodyfikować przepis i włączyć do niego inne ulubione składniki. Polecamy np.: sałatę masłową, ogórek kiszony, rukolę, pomidory malinowe lub ostrą paprykę.
Rozkrojone bezglutenowe bułki do hamburgerów umieść w tosterze lub w piekarniku nagrzanym do 180°C. Niech lekko się zarumienią. Nie powinny jednak zbytnio zbrązowieć, chodzi o to, by stały się ciepłe i delikatnie chrupiące z wierzchu, a nie spieczone jak grzanki.
Wyjmij ciepłe bułeczki z piekarnika. Obie połówki posmaruj sosem BBQ, włóż między nie kotlety i dodatki.
Bezglutenowa bułka do hamburgerów z Piekarni Putka jest na tyle duża, że składniki nie powinny z niej wypadać i wyślizgiwać się przy jedzeniu. Jeśli jednak chcesz ułatwić sobie i domownikom jedzenie, możesz wbić w gotowe burgery wykałaczki. Umieść po jednej w centrum bułki tak, by przytrzymywały wszystkie składniki. Pamiętaj, że patyczek powinien lekko wystawać, by twoi najbliżsi mogli go zauważyć i wyjąć w trakcie jedzenia.
Burgery możesz podawać same lub z dodatkiem frytek z ziemniaków, batatów albo selera. Jako sosu do nich możesz użyć zarówno ketchupu czy majonezu, jak i zrobionego wcześniej domowego sosu BBQ.
Produkty użyte w inspiracji