Chrupiące bagietki z dodatkiem pieczarek i roztopionego sera zna chyba każdy. Wielu z nas kojarzą się z przysmakiem z dzieciństwa. Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników czeka na nas w kuchni. Skorzystaj z naszych przepisów na wyśmienite zapiekanki w trzech wersjach – tradycyjną z serem i pieczarkami, a’ la caprese oraz fit ze szpinakiem i fetą!
Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się na bagietce, pszennej bułce typu kajzerka lub bułce wrocławskiej, jednak chleb czy inne zalegające w kuchennej szafce pieczywo także możemy wykorzystać w ten sposób. Świetne zapiekanki można również przygotować na Chlebie Żytnim (zamów online). Jeśli chcemy zaserwować zapiekankę w wersji fit, zwykłą bagietkę zamieńmy na bułkę z dodatkiem ziaren, np. Bułkę Rustiko , a ser i pieczarki na kolorowe warzywa z dodatkiem sera feta. Osoby uczulone na gluten również nie muszą rezygnować z przyjemności, jaką jest zjedzenie domowej zapiekanki. Mogą sięgnąć po specjalne bezglutenowe pieczywo, jak Bezglutenowa Bułka Wyborowa.
Składniki / na 2 porcje:
Sposób wykonania:
Bułkę przekroić na pół i skropić oliwą. Mozzarellę pokroić na plastry. Pomidora pokroić na plastry.
Na bułkach ułożyć na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Posypać solą, pieprzem i suszonym oregano.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 8 min, aż ser się roztopi.
Gotowe zapiekanki skropić oliwą i posypać listkami świeżej bazylii.
Składniki / na 3 porcje:
Sposób wykonania:
Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę na 3 części. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki na plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Smażyć przez 5 minut, aż się zeszkli. Następnie dodać pieczarki i smażyć jeszcze 10-15 minut, aż pieczarki się zrumienią i odparuje z nich woda. Doprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Do pieczarek można też dodać inne przyprawy, jak słodka mielona papryka czy suszony tymianek.
Gotowy farsz ułożyć na kawałkach bagietki. Posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, przez ok. 10 minut, aż ser się roztopi. Polać ketchupem i podawać.
Składniki / na 2 porcje:
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek. Po minucie dodać szpinak i smażyć mieszając, aż zwiędnie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć przez 5 minut, aż odparuje sok z pomidora. Zdjąć patelnię z ognia.
Doprawić farsz solą i pieprzem. Bułki przekroić na pół i ułożyć na nich farsz. Posypać serem feta i oliwkami pokrojonymi na plasterki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 minut i podawać.
Produkty użyte w inspiracji