Kochamy wypiekać

Domowe zapiekanki z bagietki – przepis na zdrowy fast food

Chrupiące bagietki z dodatkiem pieczarek i roztopionego sera zna chyba każdy. Wielu z nas kojarzą się z przysmakiem z dzieciństwa. Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników czeka na nas w kuchni. Skorzystaj z naszych przepisów na wyśmienite zapiekanki w trzech wersjach – tradycyjną z serem i pieczarkami, a’ la caprese oraz fit ze szpinakiem i fetą!

Domowe zapiekanki z bagietki, czyli jaka bułka najlepsza?

Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się na bagietce, pszennej bułce typu kajzerka lub bułce wrocławskiej, jednak chleb czy inne zalegające w kuchennej szafce pieczywo także możemy wykorzystać w ten sposób. Świetne zapiekanki można również przygotować na Chlebie Żytnim (zamów online). Jeśli chcemy zaserwować zapiekankę w wersji fit, zwykłą bagietkę zamieńmy na bułkę z dodatkiem ziaren, np. Bułkę Rustiko , a ser i pieczarki na kolorowe warzywa z dodatkiem sera feta. Osoby uczulone na gluten również nie muszą rezygnować z przyjemności, jaką jest zjedzenie domowej zapiekanki. Mogą sięgnąć po specjalne bezglutenowe pieczywo, jak Bezglutenowa Bułka Wyborowa.

Domowe zapiekanki z serem mozzarella, pomidorami i bazylią – przepis

Składniki / na 2 porcje:

  • Bezglutenowa Bułka Wyborowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • kilka liści świeżej bazylii

Zapiekanka a la caprese

Sposób wykonania:

Bułkę przekroić na pół i skropić oliwą. Mozzarellę pokroić na plastry. Pomidora pokroić na plastry.

Na bułkach ułożyć na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Posypać solą, pieprzem i suszonym oregano.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 8 min, aż ser się roztopi.

Gotowe zapiekanki skropić oliwą i posypać listkami świeżej bazylii.

Przepis na zapiekanki z pieczarkami i serem

Składniki / na 3 porcje:

  • Bagietka Szefa
  • 2 średnie cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 150 g startego żółtego sera
  • do podania: ketchup

zapiekanka z pieczarkami i serem

Sposób wykonania:

Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę na 3 części. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki na plasterki.

Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Smażyć przez 5 minut, aż się zeszkli. Następnie dodać pieczarki i smażyć jeszcze 10-15 minut, aż pieczarki się zrumienią i odparuje z nich woda. Doprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Do pieczarek można też dodać inne przyprawy, jak słodka mielona papryka czy suszony tymianek.

Gotowy farsz ułożyć na kawałkach bagietki. Posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, przez ok. 10 minut, aż ser się roztopi. Polać ketchupem i podawać.

Przepis na zapiekanki ze szpinakiem, serem feta, pomidorami i oliwkami

Składniki / na 2 porcje:

  • 2 Bułki Rustiko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku baby
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 80 g sera feta
  • 8 czarnych oliwek
  • sól, pieprz

Domowe zapiekanki z serem feta i szpinakiem

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekany czosnek. Po minucie dodać szpinak i smażyć mieszając, aż zwiędnie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć przez 5 minut, aż odparuje sok z pomidora. Zdjąć patelnię z ognia.

Doprawić farsz solą i pieprzem. Bułki przekroić na pół i ułożyć na nich farsz. Posypać serem feta i oliwkami pokrojonymi na plasterki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 minut i podawać.