Kochamy wypiekać

Sezon na jagodzianki – poznaj wypieki pełne jagód

Jagodzianka jest jedną z tych słodkich bułek z owocami, której smak nieodzownie kojarzy się z latem, słońcem i wakacjami. To doskonała kompozycja puszystego ciasta, delikatnie kwaskowatych owoców i idealnie słodkiej kruszonki…

O smakowitości drożdżówek z jagodami decyduje dobór doskonałej jakości składników oraz sprawdzony przepis i cukiernicze doświadczenie. Kluczowym składnikiem jagodzianek są oczywiście świeże jagody –  jagody kamczackie lub jagody leśne.

Mini Jagodzianki na wagę

Jagody kamczackie czy leśne – które wybrać?

Jagody to małe, owalne owoce w kolorze ciemnego granatu i fioletu. Są intensywnie kwaskowate w smaku i mocno barwią język na fioletowo. Te najbardziej znane w Polsce to tak zwane jagody leśne (jagody czernicy), które podczas wakacyjnych wędrówek możemy zbierać w lasach na terenie całego kraju.

Daleką kuzynka jagód leśnych jest jagoda kamczacka. Jagoda kamczacka jest nieco większa od jagody leśnej. Jest również mniej owalna, a bardziej prostokątna lub butelkowa. To doskonałe źródło przeciwutleniaczy, polifenoli oraz bogactwo witamin. Tylko 100 gramów jagody kamczackiej zaspokaja około 60% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na witaminę C. Wysoka zawartość fosforu i potasu stawia jagodę kamczacką na drugim miejscu w kategorii owocowych źródeł tych minerałów –wyprzedza ją tylko granat.

Babeczka Leśna z jagodami Putka

Zdradzamy, jak zrobić domowe jagodzianki z kruszonką

Uwielbiasz jagodzianki? My również! Dlatego w ofercie PUTKA znajdziesz zarówno klasyczne Jagodzianki  ze Świeżymi Jagodami Leśnymi, jak i Mini Jagodzianki. Pierwsze idealnie sprawdzają się w roli słodkiego śniadania i sycącego podwieczorku. Drugie doskonale zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego o dowolnej porze dnia. Mini Jagodzianki możesz również zaserwować swoim gościom do popołudniowej kawy.

Jesteś na diecie bezglutenowej? Nie musisz rezygnować z wyjątkowego smaku jagodzianek! W Piekarniach Cukierniach PUTKA znajdziesz rewelacyjne Bezglutenowe Jagodzianki, które smakiem dorównują klasycznym wypiekom z jagodami w roli głównej. To produkt z symbolem przekreślonego kłosa, który ma autentycznie bezglutenowy skład.

Jagodzianki możesz także zrobić w domu! Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na świetne w smaku, idealnie puszyste, słodko-kwaskowate drożdżówki, które możesz przygotować z jagodami kamczackimi, jagodami leśnymi lub borówkami z domowego ogródka.

Składniki na jagodzianki

Do przygotowania 8 dużych lub 16 małych domowych jagodzianek będziesz potrzebować:

  • 1,5 szklanek jagód leśnych lub jagód kamczackich,
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • ¼ kg mąki pszennej,
  • 1 całe jajko i 2 żółtka,
  • 50 g cukru (najlepiej drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru),
  • 50 g masła.

Twoje jagodzianki mogą być oblane lukrem, do którego przygotowania wystarczy cukier puder, woda i kilka kropel soku z cytryny. Możesz również przygotować pyszną kruszonkę.

Przygotowanie jagodzianek

Podstawą idealnie puszystego ciasta drożdżowego jest rozczyn z drożdży. Jak go przygotować? Pokrusz drożdże, wsyp je do kubka lub szklanki, dodaj około 70 ml ciepłego mleka oraz łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki. Całość wymieszaj i odstaw na około 15 minut – pod przykryciem i w ciepłe miejsce. Jeżeli korzystasz z drożdży suchych, połącz je z mąką, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki.

Jagodzianki krok po kroku:

  • roztop i ostudź masło,
  • jajko i żółtka ubij z cukrem na puszystą masę,
  • do przesianej mąki dodaj kolejno: wyrośnięte drożdże, resztę mleka, masę z jajek i cukru oraz roztopione i ostudzone masło,
  • zagniataj i wyrabiaj ciasto, aż stanie się sprężyste i gładkie,
  • odstaw ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 60-90 minut,
  • wyrób ponownie ciasto, a następnie podziel je na 8 większych lub 16 mniejszych części,
  • rozpłaszcz dłonią każdy kawałek ciasta i na środek połóż około 2-3 łyżeczki jagód,
  • zwiń ciasto i zlep brzegi zamykając je (jagody powinny być w środku), a następnie uformuj w dłoniach wałeczek,
  • bułeczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na około 30 minut do podrośnięcia,
  • rozgrzej piekarnik do 180 st. C – bez termoobiegu,
  • posmaruj wierzch jagodzianek roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka,
  • wstaw do piekarnika i piecz około 15-18 minut.

Twoje jagodzianki są gotowe, gdy ich wierzch będzie miał lekko złoty kolor.

Przygotowanie kruszonki

Chcesz, żeby na Twoich jagodziankach znalazła się słodka kruszonka? Wsyp do miski: 25 gramów mąki, 10 gramów posiekanego masła (najlepiej prosto z zamrażarki) i pół łyżki cukru. Całość rozcieraj palcami do uzyskania luźnych, drobnych okruszków. Kruszonkę wysyp na bułeczki posmarowane wcześniej roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, a następnie piecz zgodnie z przepisem.

Sprawdź również nasz wpis: Owoce i warzywa sezonowe– 5 wypieków, których warto spróbować

Wianek z Jagodami Putka

A może ciasto z owocami leśnymi?

Jagody doskonale sprawdzają się nie tylko w jagodziankach! Te małe granatowo-fioletowe kulki wybornie komponują się z innymi owocami leśnymi – poziomkami, malinami i jeżynami, a także z czerwoną porzeczką, truskawkami i rabarbarem.

Co powiesz na pełną idealnie lekką Tartę Jagodową z delikatnym serkiem mascarpone i śmietanką, czy Babeczki Leśne i Placek Jagodowy?

Nasi cukiernicy z przyjemnością tworzą kolejne słodkie propozycje z owocami leśnymi i sezonowymi w roli głównej. To dzięki ich pasji i cukierniczemu doświadczeniu możemy Ci zaoferować świeży i aromatyczny Wianek Jagodowy, idealne Babeczki Jagodowe oraz przepysznego Pączka ze Świeżymi Jagodami.

Gotowi na wakacje smakujące jagodami?