Kochamy wypiekać

Drugie życie wypieków -przepisy zero waste

Filozofia zero waste od kuchni to codzienne zachowania, na które składają się przemyślane zakupy żywnościowe i kreatywne wykorzystanie ewentualnych nadwyżek z chlebaka czy lodówki. Można śmiało powiedzieć, że minimalistyczny styl życia, który z korzyścią dla planety staje się coraz bardziej modny, rządzi się dwiema zasadami:

  • Złota zasada mówi o tym, że jedzenia nie powinno się marnować, bo jest to nieekologiczne i nieekonomiczne.
  • Zasada srebrna, którą właśnie wymyśliliśmy, brzmi: „zrób z nadmiaru wypieków świątecznych coś pysznego i sensownego!”

Okazuje się, że wytrawne dania i desery, które powstały z czerstwego pieczywa oraz niezjedzonych ciast zaskakują smakiem i wyglądem. Ich przygotowanie jest proste, wymaga zazwyczaj kilku składników i szczypty wyobraźni.

Poniżej dzielimy się przepisami na apetyczne bajaderki, zapiekankę we włoskim stylu oraz wyjątkowy pudding. Zapewniamy, że Wasze spiżarnie opróżnią się co do okruszka.

 

BAJADERKI ZERO WASTE

Składniki:

  • 700 g ciast, np. Keks, Makowiec i Piernik
  • 160 g powideł śliwkowych
  • 100 ml rumu lub likieru pomarańczowego
  • 125 ml mleka 
  • 50 g masła 
  • 10 g kakao 
  • 10 g cukru pudru 
  • do obtoczenia: kakao, wiórki kokosowe, kruszone maliny liofilizowane 

Możesz przygotować w wersji bezglutenowej, np. z Ciasta Makowego i Piernika.

Bajaderka

Ciasta, które zostały po świętach kruszymy lub rozdrabniamy w siekaczu. Przekładamy do dużej miski, dodajemy powidła śliwkowe i wlewamy alkohol. W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy mleko, łączymy z cukrem pudrem i kakao. Powstały płyn dodajemy do ciasta i dokładnie łączymy. Z masy formujemy kulki, które odkładamy na talerz lub deskę wyłożoną papierem. Tak przygotowane bajaderki umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Po stężeniu masy obtaczamy je w kakao, wiórkach kokosowych lub liofilizowanych malinach.

Deser według receptury zero waste jest gotowy, smacznego!

PUDDING JAJECZNY Z BOCZKIEM ZERO WASTE 

Składniki:

  • 150 g pokrojonej Bułki Wrocławskiej 
  • 100 ml mleka 
  • 4 jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g boczku wędzonego 
  • 100 g sera żółtego w kawałku 
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta płatków chili 
  • 30 g posiekanego szczypiorku 
  • mały kawałek masła do smarowania formy 

Możesz przygotować w wersji bezglutenowej, np. z Bułki Wyborowej.

Zapiekanka

Piekarnik w funkcji góra-dół rozgrzewamy do 180 stopni. Małą formę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Dno wykładamy połową pokrojonego pieczywa. Kromki polewamy połową mleka. Do miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, jogurt grecki i szczypiorek. Łączymy za pomocą trzepaczki. Następnie drobno kroimy boczek i ścieramy ser żółty. Składniki dodajemy do masy jajecznej. Połową zalewamy pieczywo wcześniej umieszczone w formie. Wykładamy drugą partię bułki, ponownie polewamy mlekiem, całość zakrywamy pozostałą masą jajeczną. Pudding umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 25 minut do całkowitego ścięcia jajek i lekkiego zarumienienia.

Danie wygląda i smakuje pysznie, przekonajcie się sami!

WŁOSKA ZAPIEKANKA NA ŻYTNICH GRZANKACH ZERO WASTE

Składniki:

  • 200 g Chleba Żytniego Putka 
  • 250 g passaty pomidorowej 
  • 125 g mozzarelli w kulce 
  • 2 łyżki oliwy – klasycznej lub smakowej 
  • garść świeżej bazylii
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek przeciśnięty przez praskę 

Możesz przygotować w wersji bezglutenowej, np. z Chleba Rustykalnego.

Zapiekanka

Kromki chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pieczywo. Zarumienione grzanki umieszczamy na dnie małej formy żaroodpornej. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Passatę pomidorową doprawiamy solą, oregano i czosnkiem. Zalewamy nią pieczywo, posypujemy drobno posiekaną bazylią i zakrywamy plastrami mozzarelli. Pieczemy przez około 20 minut do zarumienienia sera.

Ta prosta przekąska to nie tylko pomysł z serii zero waste, lecz również last minut – sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości.