Kochamy wypiekać

Kanapki z jajkiem, które zachwycą dorosłych i dzieci.

Pomysły na kanapki z jajkiem, które zachwycą nie tylko Ciebie, ale także i Twoje dziecko.

Polacy kochają kanapki, co widać zarówno podczas śniadań w domu, jak i w pudełkach szkolnych dzieci. Dzisiaj przygotowałam dla Was 5 propozycji na pyszne kanapki z jajkiem, z idealnymi dodatkami. Jest smacznie i kolorowo.
Zachęcam Was do wybrania dobrych składników i stworzenia pysznych, kolorowych kanapek na bazie dobrego pieczywa.
Pamiętajcie, że kanapki wcale nie muszą być nudne, czasami warto wybrać coś nowego, dać się zaskoczyć swoim kubkom smakowym i delektować się pyszną kanapką.
Pyszne kanapki z jajkiem – przepisy krok po kroku.

Kanapki z Bułki Beta z pastą jajeczną curry (śniadanie dla 1 osoby)

  • 1 Bułka Beta (Bułka pszenna z dodatkiem beta-glukanów pochodzących z owsa.)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka dobrego curry w proszku
  • 2 łyżki natki kolendry
  • 1/2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione dodatki, tj. świeża rzodkiewka, wędzony łosoś, świeży ogórek

Przygotowanie:

  • Jajka po ugotowaniu obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  • Do jajek dodaj posiekaną natkę kolendry, majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj curry, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Nakładaj na pokrojoną i podawaj z ulubionymi dodatkami. U nas zawsze króluje rzodkiewka i wędzony łosoś.

Bezglutenowe kanapki z jajkiem, mango i truskawkami (3 kanapki)

  • Bezglutenowy Chleb Owsiany
  • 1/2 świeżego mango
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka chutney z mango
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu
  • świeże lub liofilizowane truskawki

Przygotowanie:

  • Obrane mango i obrane jajka pokrój w kostkę.
  • Dodaj chutney z mango, jogurt i wymieszaj.
  • Rozłóż na kawałkach przygotowanego Bezglutenowego Chleba Owsianego.
  • Posyp czarnuszką i kawałkami truskawek liofilizowanych lub wyłóż świeże truskawki.

*Możesz dodać trochę rukwi wodnej lub zielonych kiełków.

(Jeśli nie masz chutney z mango to zmiksuj drugą część mango, dodaj 1 łyżeczkę musztardy i wymieszaj. Dodaj do pasty 1 łyżkę.)

Chrupiący Chleb Wiejski z jajkiem i szprotami (3 kanapki)

U nas ryba często gości na kanapkach i jest zjadana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Kochamy wędzone szproty, makrelę, tuńczyka czy łososia.

  • mała puszka szprotek w oleju
  • rukiew wodna lub sałata
  • smarowidło – masło, serek kanapkowy, sos chrzanowy lub majonez
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • opcjonalnie kiełki z buraka

Przygotowanie:

  • Chleb Wiejski posmaruj masłem, serkiem kanapkowym lub sosem chrzanowym bądź majonezem. Możesz także użyć zblendowane pieczone warzywa korzeniowe, takie jak burak, marchew czy pietruszka lub humus.
  • Na posmarowanej kanapce ułóż sałatę lub rukiew. Tutaj sprawdzi się każda sałata, ulubione kiełki.
  • Wyłóż pokrojone w plastry jajka, a na nie szproty.

Po kolejne dwie pyszne propozycje na kanapki z jajkiem zapraszamy Was na stronę Matczyne Fanaberie, gdzie Małgosia dzieli się kolejnymi kolorowymi, wiosennymi pomysłami na kanapki z Chleba Gruboziarnistego BIO i pysznego  Orkiszowego.