Kanapki z jajkiem, które zachwycą dorosłych i dzieci
Pomysły na kanapki z jajkiem, które zachwycą Ciebie i Twoje dziecko.
Polacy kochają kanapki, co widać zarówno podczas śniadań w domu, jak i w pudełkach szkolnych dzieci. Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka propozycji na pyszne kanapki z jajkiem, z idealnymi dodatkami. Jest smacznie i kolorowo.
W tym artykule znajdziecie przepisy na:
- pastę jajeczną curry,
- bezglutenowe kanapki z jajkiem, mango i truskawkami,
- chrupiący chleb wiejski z jajkiem i szprotami.
Zachęcam Was do wybrania dobrych składników i stworzenia pysznych, kolorowych kanapek na bazie dobrego pieczywa.
Pamiętajcie, że kanapki wcale nie muszą być nudne, czasami warto wybrać coś nowego, dać się zaskoczyć swoim kubkom smakowym i delektować się pyszną kanapką.
Kanapki z Bułki Beta z pastą jajeczną curry (śniadanie dla 1 osoby)
- 1 Bułka Beta (bułka pszenna z dodatkiem beta-glukanów pochodzących z owsa)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka dobrego curry w proszku
- 2 łyżki natki kolendry
- 1/2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- ulubione dodatki, tj. świeża rzodkiewka, wędzony łosoś, świeży ogórek
Przygotowanie:
- Jajka po ugotowaniu obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Do jajek dodaj posiekaną natkę kolendry, majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj curry, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Nakładaj na pokrojoną bułkę i podawaj z ulubionymi dodatkami. U nas zawsze króluje rzodkiewka i wędzony łosoś.
Bezglutenowe kanapki z jajkiem, mango i truskawkami (3 kanapki)
- Bezglutenowy Chleb Owsiany
- 1/2 świeżego mango
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka chutney z mango
- 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
- 1 łyżka majonezu lub jogurtu
- świeże lub liofilizowane truskawki
Przygotowanie:
- Obrane mango i obrane jajka pokrój w kostkę.
- Dodaj chutney z mango, jogurt i wymieszaj.
- Rozłóż na kawałkach przygotowanego Bezglutenowego Chleba Owsianego.
- Posyp czarnuszką i kawałkami liofilizowanych truskawek lub wyłóż świeże truskawki.
*Możesz dodać trochę rukwi wodnej lub zielonych kiełków.
Jeśli nie masz chutney z mango, to zmiksuj drugą część mango, dodaj jedną łyżeczkę musztardy i wymieszaj. Dodaj do pasty jedną łyżkę.
Chrupiący Chleb Wiejski z jajkiem i szprotami (3 kanapki)
U nas ryba często gości na kanapkach i jest zjadana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Kochamy wędzone szproty, makrelę, tuńczyka czy łososia.
- mała puszka szprotek w oleju
- rukiew wodna lub sałata
- smarowidło – masło, serek kanapkowy, sos chrzanowy lub majonez
- 2 jajka ugotowane na twardo
- opcjonalnie kiełki z buraka
Przygotowanie:
- Chleb Wiejski posmaruj masłem, serkiem kanapkowym lub sosem chrzanowym bądź majonezem. Możesz także użyć zblendowane pieczone warzywa korzeniowe takie jak burak, marchew czy pietruszka lub humus.
- Na posmarowanej kanapce ułóż sałatę lub rukiew. Tutaj sprawdzi się każda sałata, ulubione kiełki.
- Wyłóż pokrojone w plastry jajka, a na nie szproty.
Po kolejne dwie pyszne propozycje na kanapki z jajkiem zapraszamy Was na stronę Matczyne Fanaberie, gdzie Małgosia dzieli się swoimi pomysłami na kanapki z Chleba Gruboziarnistego BIO i orkiszowego.