Kochamy wypiekać

Pistacjowy zawrót głowy, czyli wszyscy marsz do Putki!

To nie tajemnica, że wśród orzechów używanych do deserów i jako przekąska, tuż obok nerkowców, orzechów brazylijskich i macadamia, uwielbiane są też one – pistacje. Chrupkie, okryte pękniętą łupinką, radośnie zielone wewnątrz. Prażone, solone, naturalne – jak kto woli. Już za moment dowiesz się, skąd ich popularność – oprócz tego, że są absolutnie przepyszne – i dlaczego nazywane są orzechami szczęścia.

Superorzechy, czyli przekąska bez wyrzutów sumienia

Pistacje są jednymi z mniej kalorycznych orzechów – ich wartość energetyczna to 560 kalorii w 100g produktu. Jak powszechnie wiadomo, tego typu przekąski często nie są polecane osobom będącym na diecie lub chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Z pistacjami sprawa ma się nieco inaczej – dowiedziono bowiem, że nie tylko nie wpływają one znacząco na przyrost wagi, ale z racji dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawiają, że wagę utrzymać jest wręcz łatwiej. 

Są bardzo sycące – 20g błonnika w 100g orzechów powoduje, że ich garść zaspokoi uczucie głodu dużo szybciej, niż zrobiłaby to jakaś mniej zdrowa przekąska lub mniej wartościowe orzechy.  

Do tego minerały i składniki mineralne – jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy (które wpływają korzystnie m.in. na wzrok i obniżają ryzyko zmian zwyrodnieniowych), dodatkowo cechuje je bardzo duża zawartość potasu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Spora garść pistacji pokrywa niemal połowę dziennego zapotrzebowania na potas – by dobrze zrozumieć ten aspekt, warto przywołać fakt, że taką samą ilość tego pierwiastka zawiera… niemal kilogram gotowanych brokułów.

Co więcej, pistacje znakomicie sprawują się jako profilaktyka cukrzycowa – powodują obniżenie poziomu glukozy we krwi, mają niski indeks glikemiczny. Zmniejszają ryzyko zawału serca. Regulują przyrost „złego” cholesterolu. Poprawiają krążenie krwi. Mają działanie przeciwmiażdżycowe. Brzmi wystarczająco dobrze?

rogaliki z pistacją Putka

Zastosowanie pistacji, czyli cóż można z nich wyczarować w kuchni

Pistacje są bardzo uniwersalnym orzechem – w przeciwieństwie do, na przykład, orzechów laskowych, sprawują się równie dobrze na słono, jak i w słodkich daniach. Co ciekawego można z nich przyszykować?

  • Panierkę! Pokruszone pistacje można stosować solo, albo wymieszać je w równych proporcjach z bułką tartą. W ten sposób uzyskujemy panier do obtaczania mięsa, ryby czy serów. Wspaniałym pomysłem jest na przykład camembert smażony w pistacjach – orzechy podkreślają smak pleśniowego sera, a oryginalna panierka sprawia, że danie staje się niecodzienne i robi wrażenie.
  • Wszelkiej maści posypki. Uprażone pistacje perfekcyjnie nadają się do udekorowania np. sałatek i przemycenia w nich składnika podnoszącego prozdrowotne własności dania. Nierzadko sprawdzą się nawet bez prażenia – wystarczy je zwyczajnie obrać, rozdrobnić i posypać potrawę albo wymieszać z winegretem, by udoskonalić jego smak.
  • Składnik zup-kremów. Zamiast używać grzanek czy groszku ptysiowego – wybierz garść pistacji. Nie dość, że podniesiesz tym walory smakowe zupy, to dodatkowo, ponownie, wzbogacisz danie pod kątem składników odżywczych i mineralnych. 
  • Kuchnia włoska. Z pistacji przygotujesz doskonałe pesto – analogicznie do tego najbardziej klasycznego, gdzie z reguły używa się orzechów piniowych, wystarczy zblendować je z bazylią, czosnkiem, twardym serem i dużą ilością świeżej bazylii. Plusem pistacji jest to, że nie bywają w zasadzie gorzkie – ich delikatny, maślany smak sprawi, że w makaronach pojawi się nutka słodyczy i zaskakującego aromatu. 
  • Wszelkiej maści desery. Pistacje to wymarzony orzech do słodkiej obróbki. Co ciekawe, idealnie pasuje zarówno w formie naturalnej, jak i solonej – analogicznie np. do słonego karmelu, powszechnie stosowanego w deserach i słodkościach. Z pistacji można wyczarować przeróżne kremy, masy, musy. Można używać ich jako posypki, w formie drobno rozkruszonej z cukrem czy jako bazy do stworzenia pysznych lodów. 

pączki z pistacją Putka

Pistacje w Putce, czyli czym chata bogata

My – Piekarnia Cukiernia Putka – doskonale znamy sekretne zastosowania pistacji i na bazie doświadczeń opracowaliśmy produkty, które nie mają sobie równych. W tym momencie w ofercie możesz znaleźć m.in. Ptysie Pistacjowe – małe arcydzieła z parzonego ciasta, po brzegi wypełnione pistacjowo-śmietanowym kremem, z malinami i pokruszonymi pistacjami. Są lekkie, pachnące i wyjątkowo smaczne. Do tego Pączek z Pistacją stworzony według naszej klasycznej receptury – słodki, idealnie wypieczony, z charakterystyczną obwódką dookoła.

Możesz u nas znaleźć jeszcze Rogaliki z Pistacją przygotowane na bazie francuskiego ciasta i masła, wypełnione masą pistacjową i będące idealnym pomysłem na śniadanie, które doda energii na wiele godzin. Poza tym Sernik Pistacjowy – letnia wariacja na temat ukochanego ciasta wielu naszych Klientów. 

Podsumowując – pistacje to fantastyczny półprodukt. I solo, i jako element wielu dań. Zapraszamy do nas – sprawdźcie, jak z ograniem tych orzechów poradziliśmy sobie my – mistrzowie słodkości i wypieków 😊

sernik pistacjowy Putka