Kochamy wypiekać

Kwas chlebowy z kawą nie tylko do picia

Kwas chlebowy i kawa? Takie połączenie można znaleźć tylko w Piekarniach Cukierniach Putka. Napój ten niesie ze sobą wyjątkowy smak, ale też prozdrowotne właściwości. Jest doskonałą alternatywą dla słodzonych napoi. Zachęcamy, by spróbować nasz Dzień Dobry Kwas z Kawą Speciality i kreatywnie wykorzystać go w kuchni! 

W tym artykule znajdziesz:

  • ciekawostki o nowym kwasie chlebowym z dodatkiem kawy speciality,
  • informacje o jego właściwościach i składzie,
  • przepisy z tym produktem.

Kwas chlebowy znany jest od wieków i początkowo był napojem ludzi ubogich. Obecnie jest odkrywany na nowo, bo stanowi świetne uzupełnienie diety. Jelita go lubią, o czym pisaliśmy w artykule „Dlaczego warto pić kwas chlebowy?”. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, a w połączeniu z kawą przynosi orzeźwienie i wybornie smakuje. Jego atutem jest też prosty skład.

Możesz go kupić stacjonarnie w Piekarniach Cukierniach Putka i online w różnych wariantach smakowych.

Zdrowy i smaczny napój na co dzień

Półki sklepowe uginają się od napojów, które wypełnione są cukrem. Poszukiwanie wśród nich czegoś smacznego i zdrowego zazwyczaj kończy się fiaskiem. A przecież każdy z nas lubi mieć pod ręką coś dobrego do picia. Kolejna kawa nie zawsze jest najlepszym pomysłem, zwłaszcza przy upale. Natomiast kwas chlebowy gasi pragnienie i przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu. W połączeniu z kawą speciality jest doskonałym wyborem na co dzień.

Do jego produkcji używa się jedynie wody, słodu jęczmiennego, putkowego Chleba Razowego na zakwasie oraz dodatków w zależności od smaku. Napój ten nie ma w składzie konserwantów ani sztucznych dodatków, nie powstaje z ekstraktu. Fermentujemy go z użyciem świeżego, naturalnego zakwasu chlebowego, który zawiera żyjące w symbiozie szczepy bakterii mlekowych i dzikich drożdży. To gwarantuje pyszny smak i jakość. 

Nowoczesny twist

Lubimy zaskakiwać i eksperymentować z tym, co klasyczne i sprawdzone. Dlatego połączyliśmy tradycyjny kwas chlebowy i kawę speciality z palarni HAYB. To nietypowe i zdumiewająco harmonijne zestawienie smaków, które budzi zachwyt nawet największych smakoszy. Napój łączy słodowość chleba razowego i zbalansowaną kwasowość oraz aromat kawy. To jedyny taki produkt na rynku. Powstaje przy współpracy Browaru Wolny Kraft, który dba o jego wyjątkowy smak.

Co ciekawe do produkcji napoju wykorzystywane jest putkowe pieczywo razowe, które np. ze względu na niewłaściwą wagę nie trafiłoby do sprzedaży. Drugie życie otrzymuje w kadzi rzemieślniczego browaru. Dzięki temu nie marnuje się ani okruszek.

Dla tych, którzy nie żyją bez kawy

Jedna butelka naszego Dzień Dobry Kwasu z Kawą Speciality zawiera tyle kofeiny co dwa espresso. Kawa i kwas chlebowy mają wspólną głębię smaku (fermentacja, lekka kwasowość, nuty karmelowe). Tej kompozycji nie oprze się żaden miłośnik małej czarnej!

Dzień dobry Kwas z Kawą budzi do życia, ale też pozytywnie wpływa na trawienie i funkcjonowanie całego organizmu. Kwas chlebowy jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C i E. Doskonale nawadnia organizm – lepiej niż woda. Zawiera też prebiotyki wspomagające i regulujące pracę jelit. Pyszny, kawowy i zdrowy – czy może być lepiej?

Słodycz bez cukru

Jego lekko słodkawy smak i aromat pochodzą wyłącznie z chleba, palonych słodów oraz doskonałej jakości kawy speciality. Dlatego jest chętnie wybierany przez diabetyków i osoby dbające o linię oraz zdrowy styl życia. To doskonała wiadomość dla tych, którzy szukają najlepszych produktów bez cukru.

A może tak… zaszaleć w kuchni?

Szukasz nietypowych smaków? Dodaj Dzień dobry Kwas z Kawą Speciality do swoich potraw! Na początek zachęcamy, by skorzystać z naszych przepisów. Przede wszystkim polecamy naleśniki – można je jeść o każdej porze dnia i roku. Doskonale smakują na śniadanie, jak i na obiad, mogą być też pożywnym podwieczorkiem. Jeśli dodasz do nich naszego kwasu chlebowego, staną się lekko kawowe i… wyjątkowo puszyste! Możesz je podać z ulubionymi dodatkami – możliwości jest naprawdę wiele. Spróbuj i zaskocz swoich domowników!

Naleśniki z kwasem chlebowym

Puszyste naleśniki z kawową nutą
10 minut | około 15 naleśników

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 350 ml mleka
  • 300 ml Dzień Dobry Kwas z Kawą Speciality
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło roztapiamy, studzimy, a następnie wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji.
  2. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej. Wlewamy porcję ciasta i kiedy spód zacznie się rumienić, przy pomocy łopatki, przewracamy na drugą stronę. Powtarzamy smażenie. Tak przygotowujemy wszystkie naleśniki.

Jeśli masz dosyć nieśmiertelnej jarzynowej, na specjalne okazje proponujemy wytrawną sałatkę z kawowym dressingiem. Na pewno jest to interesująca alternatywa dla tradycyjnych przystawek. Putkowy chleb, kozi ser, warzywa i słodka nektarynka stanowią oryginalne połączenie. Jeśli dodamy do tego dressing z kawy, uzyskamy wyjątkową potrawę i głębię smaku. Zapewniamy, że warto podjąć to wyzwanie!

Sałatka z kwasem chlebowym

Wytrawna sałatka z kawowym dressingiem
20 minut | 2 porcje

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki Dzień Dobry Kwas z Kawą Speciality
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonych płatków chili
  • 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 garstka listków bazylii
  • szczypta soli

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki
  • 3 kromki Chleba Razowego PUTKA
  • olej roślinny
  • 1 łyżeczka czubrycy
  • 100 g koziego sera sałatkowego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża nektarynka
  • 1 mała czerwona cebula

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy.
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb, po chwili obsypujemy ziołami i smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  3. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę siekamy na cieniutkie piórka, nektarynkę kroimy na mniejsze kawałki, a ser w kostkę.
  4. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, z tym że na samym końcu obsypujemy grzankami i oblewamy dressingiem.