Kochamy wypiekać

Mąka graham – sycąca i zdrowa

Pyszne i zdrowe pieczywo? To nasza specjalność, pisaliśmy o nim wielokrotnie. Jego podstawą jest odpowiednio dobrana mąka. Spośród wielu gatunków polecamy mąkę graham i smakołyki, które powstają przy jej udziale. Jeśli ich nie znasz lub po prostu nie lubisz takiego pieczywa, przeczytaj ten tekst, spróbuj i rozpocznij całkiem nową przygodę.

W tym artykule znajdziesz:

  • właściwości mąki graham i jej historię,
  • zalety tej mąki i jej zastosowanie,
  • produkty z mąki graham oferowane przez Piekarnie Cukiernie Putka.

Która mąka najlepsza?

To pytanie zadaje sobie wiele osób, dla których ważne jest zdrowe odżywianie. W gąszczu informacji można łatwo się zgubić. Pisaliśmy już szczegółowo na ten temat – zainteresowanych zachęcamy do lektury artykułu o mąkach. Do najpopularniejszych należy oczywiście mąka pszenna. Mąka graham jest właśnie pełnoziarnistą mąką pszenną – jej zdrowszą odmianą, która powstaje z bielma, zarodka i otrębów. Zawiera białko, witaminy i moc składników odżywczych. Warto ją poznać i pokochać!

Zdrowy styl życia w XVIII wieku

Masz wrażenie, że diety i fit produkty to wymysł współczesnego świata? Nic bardziej mylnego! Twórca mąki graham, od którego nazwiska pochodzi jej nazwa, był przeciwnikiem wysoko przetworzonego pożywienia. Pastor Sylvester żył na przełomie XVIII i XIX wieku i lubił zdrowo jeść. Dlatego wpadł na pomysł tzw. złożonego przemiału. Polega on na drobnym zmieleniu bielma, czyli środkowej części ziarna i grubym zmieleniu otrąb. Dzięki temu mąka graham ma takie właściwości jak całe ziarno i przynosi wiele korzyści. Jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, składniki mineralne (żelazo, magnez, cynk) i odżywcze. Doskonale sprawdza się w wielu dietach, ale warto ją jeść, by po prostu czuć się lekko i zdrowo.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią dbać o swoje samopoczucie „od środka”. Jesteś tym, co jesz – to oczywista oczywistość, o której często zapominamy. Tymczasem wysoka zawartość błonnika wspiera trawienie i daje uczucie sytości na dłużej, co pomaga ograniczyć podjadanie. Mąka graham jest więc doskonała dla dbających o linię i z problemami trawiennymi. Sprzyja też seniorom – zawiera przeciwutleniacze, więc wspiera pracę serca.

Produkty z mąki graham często wybierają osoby, które zwracają uwagę na poziom cukru. Istotny jest tu niższy niż w białej mące indeks glikemiczny (IG).

Tak naprawdę mąka graham jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy wybierają na co dzień zdrowe, pełnowartościowe jedzenie. Można ją znaleźć nie tylko w pieczywie, ale też w deserach i innych smakołykach.

Spróbuj i pokochaj

Jeżeli więc szukasz czegoś na pyszne i zdrowe śniadanie, wstąp do Piekarni Cukierni Putka po klasyczną Bułkę Grahamkę lub Grahamkę ze Słonecznikiem. Ta ostatnia dodatkowo wspiera serce oraz zdrowe jelita i jest idealna do porannego chrupania. Ostrzegamy, że świeże grahamki z Twoimi ulubionymi dodatkami mogą uzależniać!

Sycący i bogaty w błonnik Chleb Graham to świetny wybór dla całej rodziny. Możesz go podawać na wiele sposobów, a pomysły znajdziesz oczywiście w naszej Księdze Inspiracji.

Jeżeli masz ochotę na słodką przyjemność bez wyrzutów sumienia, to polecamy Ciasto Graham z Truskawkami lub innymi owocami, które zmieniają się sezonowo. Posypane kruszonką, udekorowane prażonymi migdałami może uświetniać jakąś uroczystość lub być po prostu dodatkiem do codziennej kawy.

Dla zabieganych mamy też Grahamkę Słonecznikową z Kurczakiem, wypełnioną serem feta i sosem teriyaki. Możesz ją zjeść w drodze do pracy lub na drugie śniadanie, zabrać na piknik lub wycieczkę za miasto. Na pewno da Ci poczucie sytości i energię na cały dzień.