Kochamy wypiekać

Mąka graham – sycąca i zdrowa

Pyszne i zdrowe pieczywo? To nasza specjalność, pisaliśmy o nim wielokrotnie. Jego podstawą jest odpowiednio dobrana mąka. Spośród wielu gatunków polecamy mąkę graham i smakołyki, które powstają przy jej udziale. Jeśli ich nie znasz lub po prostu nie lubisz takiego pieczywa, przeczytaj ten tekst, spróbuj i rozpocznij całkiem nową przygodę.

W tym artykule znajdziesz:

  • właściwości mąki graham i jej historię,
  • zalety tej mąki i jej zastosowanie,
  • produkty z mąki graham oferowane przez Piekarnie Cukiernie Putka.

Która mąka najlepsza?

To pytanie zadaje sobie wiele osób, dla których ważne jest zdrowe odżywianie. W gąszczu informacji można łatwo się zgubić. Pisaliśmy już szczegółowo na ten temat – zainteresowanych zachęcamy do lektury artykułu o mąkach. Do najpopularniejszych należy oczywiście mąka pszenna. Mąka graham jest właśnie pełnoziarnistą mąką pszenną – jej zdrowszą odmianą, która powstaje z bielma, zarodka i otrębów. Zawiera białko, witaminy i moc składników odżywczych. Warto ją poznać i pokochać!

Zdrowy styl życia w XVIII wieku

Masz wrażenie, że diety i fit produkty to wymysł współczesnego świata? Nic bardziej mylnego! Twórca mąki graham, od którego nazwiska pochodzi jej nazwa, był przeciwnikiem wysoko przetworzonego pożywienia. Pastor Sylvester żył na przełomie XVIII i XIX wieku i lubił zdrowo jeść. Dlatego wpadł na pomysł tzw. złożonego przemiału. Polega on na drobnym zmieleniu bielma, czyli środkowej części ziarna i grubym zmieleniu otrąb. Dzięki temu mąka graham ma takie właściwości jak całe ziarno i przynosi wiele korzyści. Jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, składniki mineralne (żelazo, magnez, cynk) i odżywcze. Doskonale sprawdza się w wielu dietach, ale warto ją jeść, by po prostu czuć się lekko i zdrowo.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią dbać o swoje samopoczucie „od środka”. Jesteś tym, co jesz – to oczywista oczywistość, o której często zapominamy. Tymczasem wysoka zawartość błonnika wspiera trawienie i daje uczucie sytości na dłużej, co pomaga ograniczyć podjadanie. Mąka graham jest więc doskonała dla dbających o linię i z problemami trawiennymi. Sprzyja też seniorom – zawiera przeciwutleniacze, więc wspiera pracę serca.

Produkty z mąki graham często wybierają osoby, które zwracają uwagę na poziom cukru. Istotny jest tu niższy niż w białej mące indeks glikemiczny (IG).

Tak naprawdę mąka graham jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy wybierają na co dzień zdrowe, pełnowartościowe jedzenie. Można ją znaleźć nie tylko w pieczywie, ale też w deserach i innych smakołykach.

Spróbuj i pokochaj

Jeżeli więc szukasz czegoś na pyszne i zdrowe śniadanie, wstąp do Piekarni Cukierni Putka po klasyczną Grahamkę lub Grahamkę ze Słonecznikiem. Ta ostatnia dodatkowo wspiera serce oraz zdrowe jelita i jest idealna do porannego chrupania. Ostrzegamy, że świeże grahamki z Twoimi ulubionymi dodatkami mogą uzależniać!

Sycący i bogaty w błonnik Chleb Graham to świetny wybór dla całej rodziny. Możesz go podawać na wiele sposobów, a pomysły znajdziesz oczywiście w naszej Księdze Inspiracji.

Jeżeli masz ochotę na słodką przyjemność bez wyrzutów sumienia, to polecamy Ciasto Graham z Jabłkami lub innymi owocami, które zmieniają się sezonowo. Posypane kruszonką z dodatkiem cynamonu, udekorowane prażonymi migdałami może uświetniać jakąś uroczystość lub być po prostu dodatkiem do codziennej kawy.

Dla zabieganych mamy też Grahamkę Słonecznikową z Kurczakiem, wypełnioną serem feta i sosem teriyaki. Możesz ją zjeść w drodze do pracy lub na drugie śniadanie, zabrać na piknik lub wycieczkę za miasto. Na pewno da Ci poczucie sytości i energię na cały dzień.