Kochamy wypiekać

Pomysł na pyszne, ciekawe śniadanie

Co zjeść na śniadanie? Oto jest pytanie!

Jak dobrze rozpocząć dzień? Przygotuj śniadanie, które będzie jednocześnie zdrowe, smaczne i pożywne. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który dostarcza nam energii od samego rana. Warto więc je jeść, nawet jeśli nie mamy dużo czasu. W tym artykule przedstawimy nasze propozycje na 3 różne śniadania.

Pomysł na szybkie, lekkie śniadanie a’la francuskie z domowymi dodatkami

Maślane croissanty, rogaliki z czekoladą, świeża bagietka, masło, dżem i oczywiście kawa. Śniadania po francusku są lekkie, słodkie i niezwykle smaczne. Bardzo popularna jest bagietka posmarowana masłem i konfiturą albo miodem. Oprócz kawy do śniadania serwuje się także herbatę, soki owocowe, a dla dzieci kakao.
Najsmaczniejsze dżemy i konfitury to oczywiście te domowe, dlatego podajemy przepis na szybki do zrobienia dżem z mrożonych owoców. Jest gotowy nawet w 30 minut i można go przygotować w wersji bez cukru. Do owoców dodajemy bogate w kwasy omega-3 nasiona chia, które sprawiają, że dżem gęstnieje tak szybko.

Przepis na śniadanie francuskie

Na śniadanie w stylu francuskim przygotuj:

Bagietkę Szefa 
szybki do zrobienia domowy dżem owocowy (przepis poniżej)
masło
miód
ulubioną kawę lub herbatę oraz kakao dla dzieci
świeżo wyciskany sok pomarańczowy

Szybki dżem owocowy z nasionami chia:

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanych mrożonych owoców 450 g (można wykorzystać same truskawki lub maliny)
  • 2 łyżki wody
  • 5 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 6 łyżek nasion chia

Sposób wykonania: Owoce umieścić w rondelku dodając 2 łyżki wody. Powoli podgrzewać, aż owoce się rozmrożą. Dodać cukier lub ksylitol oraz nasiona chia i zmiksować ręcznym blenderem. Gotować jeszcze 5 minut. Przełożyć do suchego, czystego słoika. Odstawić na 30-60 minut, aż dżem zgęstnieje.

Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Bagietki Szefa możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenową Bułkę Wyborową

Sycące, ciepłe śniadanie angielskie

Miłośnikom śniadań na ciepło polecamy przygotować ucztę rodem z Wysp Brytyjskich. Śniadanie angielskie jest obfite, różnorodne i zaspokoi nawet duży głód. W jego skład wchodzą jajka – sadzone lub w koszulkach, wieprzowe kiełbaski, boczek, pieczarki, pomidory oraz pszenne tosty. Serwuje się także fasolkę w sosie pomidorowym oraz kaszankę. Zamiast zgodnie z tradycją wszystkie składniki smażyć na tłuszczu, warto upiec je w piekarniku. Całe śniadanie możemy przygotować na jednej blaszce, oszczędzając tym samym nie tylko kalorie, ale również czas. Do angielskiego śniadania podaje się tosty, do przygotowania których zazwyczaj wykorzystuje się białe pieczywo. Warto jednak poeksperymentować i wybrać chleb z ziarnami czy mąką żytnią, jak Chleb Żytni (zamów online), Chleb Wieloziarnisty, czy Chleb Razowy ze Słonecznikiem (zamów online).

Przepis na śniadanie angielskie

Angielskie śniadanie z piekarnika z grzankami z Chleba Żytniego

Składniki dla 2 osób:

  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 plasterki chudego boczku
  • 4 cienkie kiełbaski śniadaniowe (np. frankfurterki)
  • 150 g brązowych lub białych pieczarek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 4 kromki Chleba Żytniego
  • łyżka natki pietruszki do posypania
  • olej

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę posmarować cienką warstwą oleju przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego. Ułożyć na niej boczek oraz kiełbaski i piec przez 10 minut. Pieczarki oczyścić i przekroić na pół. W misce umieścić pieczarki i pomidorki koktajlowe (dla ładniejszego efektu możemy użyć pomidorków na gałązce), doprawić solą i pieprzem, polać łyżeczką oleju i wymieszać. Dołożyć do boczku i kiełbasek i piec kolejne 10 minut. Na końcu wbić na blachę jajka i piec, aż się zetną, czyli 5-7 minut. W międzyczasie opiec kromki Chleba Żytniego w tosterze lub na suchej patelni. Gotową potrawę posypać natką pietruszki i podać z żytnimi tostami.

Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba Żytniego możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenowy Chleb Rustykalny

Pomysł na szybkie, zdrowe i lekkie śniadanie

Kiedy mamy mniej czasu na przygotowanie śniadania, wspaniałym pomysłem są jajka zapiekane w chrupiącej bułce. Wystarczy odciąć wierzch bułki, wydrążyć środek i umieścić w nim poza jajkiem ulubione dodatki: starty żółty ser, podsmażoną kiełbaskę czy boczek, pokrojoną w kostkę szynkę oraz warzywa jak pieczarki, papryka, szpinak, pomidorki koktajlowe, cebulka dymka. Do przygotowania zapiekanych jajek sprawdzi się Kajzerka, a w zdrowszej wersji Grahamka czy Bułka Beta.

Przepis na szybkie śniadanie

Jajka zapiekane w bułce z papryką i szpinakiem

Składniki / na 4 porcje:

  • 4 bułki Grahamki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 100 g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 jajka

Sposób wykonania:
Odciąć wierzchy bułek i wyjąć większość środka. Na patelni na oleju podsmażyć cebulkę, czosnek, czerwoną paprykę przez 5 minut, aż warzywa się zeszklą. Dodać szpinak i smażyć jeszcze 3 minuty, aż liście szpinaku opadną. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Farsz ułożyć na dnie bułek. Na wierzchu delikatnie wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Podawać na gorąco.

Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Grahamki możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenową Bułkę z Ziarnami