Kochamy wypiekać

V pomysłów na oryginalne, zdrowe, kolorowe kanapki do pracy i nie tylko

Lubimy kanapki – są naprawdę dobrą opcją na śniadanie, na lunch, na przekąskę. Idealnie nadają się do zabierania ich ze sobą – na przykład do pracy. Można jeść je na ciepło, ale smakują dobrze również na zimno. Możliwości i kombinacji dodatków jest mnóstwo, tyle że… no właśnie. Zdarza się, że już naprawdę nie wiemy, co dodać do pieczywa, żeby było zdrowo, ciekawie, oryginalnie i… tak jak „na mieście”. Czasami po prostu brakuje pomysłów.

Kanapki z popularnych sandwich-shopów cieszą się uznaniem, a my uważamy, że sekretem są unikatowe, oryginalne połączenia smaków, dodatków i sosów wchodzących w ich skład. Chcemy podzielić się z tobą naszymi pomysłami na naprawdę kreatywne kanapki, które z powodzeniem stworzysz samodzielnie, a które prędko się nie znudzą. Bułka, masło, ser, pomidor… i co dalej? Dalej wkraczamy my – i nasze sprawdzone przepisy!

Bajgiel z łososiem i kremowym sosem

Zdrowa, smaczna kombinacja, która perfekcyjnie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy – kanapki nie trzeba podgrzewać, a jej składniki nie „rozmiękną” nawet gdy zjesz ją po kilku godzinach od zrobienia. Czego potrzebujesz?

Bajgiel z Kiełkami i Sezamem (lub inny bajgiel z naszej oferty)

– 2 plastry wędzonego na zimno łososia

– kanapkowy serek śmietankowy

– pół łyżeczki chrzanu

– pół łyżeczki majonezu

– kilka gałązek koperku

– sałata rzymska albo lodowa – kilka listków

– krążek czerwonej cebuli

– cytryna – do doprawienia

Przygotowanie:

Przetnij bajgiel na pół i obie strony posmaruj od wewnątrz serkiem śmietankowym. Na dolnej części bajgla połóż wybraną sałatę, na to oba plastry łososia skropione cytryną, kolejno czerwoną cebulę i drobno posiekany koperek. Następnie polej delikatnie sosem stworzonym z majonezu i chrzanu w proporcjach 1:1. Przykryj drugą połówką bajgla – i gotowe!

Kanapka jest bardzo wyrazista, aromatyczna, a mocne połączenia perfekcyjnie pasują do wędzonego łososia. Kremowy serek łagodzi ostrość chrzanu, cytryna i koperek podbijają smak ryby. Gwarantujemy – taki bajgiel się nie nudzi i naprawdę potrafi zaskoczyć kogoś, kto myślał, że jadł już każdą możliwą kanapkę!

Bułka Beta w stylu włoskim z pesto

Kanapka, która oczaruje każdego fana zdrowego jedzenia – w jej skład wchodzi pieczywo z niskim indeksem glikemicznym i dużo warzyw o różnej strukturze. Potrzebne składniki:

Bułka Beta

– łyżka zielonego pesto (gotowego, bądź zrobionego własnoręcznie z oliwy, listków bazylii i orzeszków)

– garść rukoli

– dwa plastry wędliny z indyka (w wersji wegetariańskiej należy pominąć ten składnik)

– dwa suszone pomidory

– kilka zielonych oliwek

– odrobina oleju z suszonych pomidorów

– gruboziarnisty pieprz

Przygotowanie:

Przekrój bułkę – obie strony obficie posmaruj zielonym pesto. Na dolnej części pieczywa połóż dużą ilość rukoli, następnie wędlinę i drobno posiekane zielone oliwki. Przykryj kolejną warstwą rukoli, a później rozłóż na bułce suszone pomidory. Delikatnie skrop odrobiną oleju ze słoiczka z pomidorami, a wierzch przypraw grubo mielonym pieprzem prosto z młynka.

W kanapce znajdziesz zdrowe tłuszcze i masę witamin przy bardzo skromnej ilości cukrów – to szczególnie ważne dla osób, które chcą jeść produkty z niskim indeksem glikemicznym.

Kanapka z tuńczykiem, pastą z awokado i jajkiem

Bomba zdrowych tłuszczy i witamin. Kanapka, której podstawą jest ciemne, ciężkie, pachnące pieczywo i dobrej jakości dodatki. Potrzebne składniki:

Chleb Magnat, Chleb Pełnoziarnisty lub Chleb Razowy ze Słonecznikiem – dwie kromki

– tuńczyk z puszki (najlepiej ten w wodzie bądź sosie własnym)

– pół awokado

– jedno jajko na twardo

– kilka kropli cytryny

– krążek szalotki

– dwa plastry pomidora

Przygotowanie:

Jedną kromkę chleba posmaruj awokado uprzednio rozgniecione widelcem i doprawione odrobiną cytryny i soli. Na to wyłóż tuńczyka – najlepiej tego w dużych kawałkach. Następnie połóż pokrojone w plasterki jajko, pomidora i szalotkę. Kanapkę możesz dodatkowo skropić po wierzchu cytryną albo odrobiną rzadszego majonezu. Przykryj drugą kromką chleba – i gotowe! Kanapka łączy naprawdę ciekawe smaki w spójną całość – nie można się od niej oderwać! 😊

Amerykański sandwich z wołowiną – również na ciepło

Do stworzenia tej kanapki potrzebujesz dobrego jakościowo pieczywa, które będzie nadawało się do zgrillowania i zachowa swoje walory smakowe. Zaopatrz się w te produkty:

Bagietka Szefa (jedna wystarczy na dwie kanapki)

– wołowina (może być np. szarpana, kilka plastrów pastrami, grubo cięta pieczeń czy wybrana wędlina na zimno)

– ogórek konserwowy

– zielona cebulka bądź szczypiorek – łyżka

– ser cheddar – tyle, by pokryć całą powierzchnię bułki

– kilka plasterków papryczki jalapeno

– łyżka majonezu

– łyżeczka keczupu

– łyżeczka prażonej cebulki

Przygotowanie:

Bułkę nasmaruj z obu stron sosem powstałym z połączenia majonezu i keczupu. Następnie ułóż na jednej stronie pieczywa składniki – najpierw ser, następnie wołowinę, papryczkę, pokrojonego w plasterki ogórka. Posyp szczypiorkiem, raz jeszcze dodaj odrobinę sosu i posyp prażoną cebulą. Jeżeli nie chcesz podgrzewać kanapki, możesz dodać do środka kilka liści sałaty masłowej (nie polecamy grillowania tejże – w wersji na ciepło po prostu ją pomiń). Dobrej jakości wołowina zdecydowanie podniesie walory smakowe – najbardziej polecamy pastrami bądź tę szarpaną. Uwaga – w przypadku tego sandwicha, bułka ma naprawdę duże znaczenie. Musi trzymać formę i być po prostu dobra – jak nasza Bagietka Szefa.

Kanapka z kozim serem i słodko-ostrym akcentem

To połączenie jest zaskakujące i zaskakuje dwukrotnie – drugi raz podczas degustacji! Jej sekretem jest dobra bułka, która utrzyma dużą ilość składników i nie popęka, jeśli zechcesz ją podgrzać. Potrzebne składniki:

– jedna Sznytka albo Bułka Tyrolska 

– dwa plastry koziego sera typu gouda (albo innego, może być to również kozia rolada)

– garść rukoli

– dwa plastry gruszki

– dwa plastry szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej (pominąć w wersji wegetariańskiej)

– łyżeczka miodu

– kilka czarnych oliwek

– odrobina chili w proszku

– do podania obok – papryczka w oleju typu antipasti (np. czereśniowa nadziewana serkiem)

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj gruszkę – posmaruj oba plasterki miodem, posyp odrobiną chili i połóż na chwilę na patelnię – przyrumień ją z obu stron. Następnie przekrój bułkę, połóż na jednej połowie rukolę, następnie kozi ser, szynkę i gruszkę. Na to kilka posiekanych drobno oliwek. Możesz skropić całość odrobiną oliwy, następnie przykryj drugą połową pieczywa. Kanapka jest wyjątkowo smaczna mimo nieoczywistego połączenia. Jeżeli masz możliwość, do kanapki osobno podaj nadziewane pikantne papryczki – pasują perfekcyjnie.

Mamy nadzieję, że nasze pomysły przypadły ci do gustu – zachęcamy do eksperymentowania i zmieniania poszczególnych składników! Gdy zabraknie Ci czasu na przygotowanie w domu, pamiętaj, że pysznych i zdrowych kanapek możesz skosztować w Piekarnio Cukierniach Putka, gdzie są one codziennie świeżo robione na miejscu oraz podawane także w wersji na ciepło. Same pieczywo do przygotowania kanapek jest dostępne stacjonarnie, ale także w naszym sklepie online. Putka to miejsce, w którym znajdziesz ogrom przeróżnych wypieków – testuj, mieszaj i odkrywaj własne połączenia kanapkowe z udziałem bułek, chlebów, bagietek i bajgli !

A jeszcze więcej wariacji z kanapkami znajdziesz w naszej Księdze Inspiracji między innymi we wpisach:

Pomysły na pyszne i zdrowe przekąski z chlebem ProBody, na co dzień i od święta

Lunch do pracy – pomysły na zdrowe jedzenie i kanapki do pracy

Bajgiel – z czym to się je? Pomysły na bajgle