Kochamy wypiekać

Pomysły na pyszne i zdrowe przekąski z chlebem ProBody, na co dzień i od święta.

Jeśli do doskonałego w składzie pieczywa dodamy zdrowe i wartościowe dodatki, mamy szansę na pyszne, pełne witamin przekąski.

Dobrym pomysłem na zdrowe i smaczne co nieco, jest wykorzystanie dobrych jakościowo składników. Chleb ProBody, jest bogaty w zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny IG – 33,5 oraz doskonały skład. Szczególnie polecany jest osobom dbającym o linię, a także diabetykom. Nietuzinkowe przepisy z wykorzystaniem tego pieczywa są doskonałym pomysłem na  urozmaicenie codziennych potraw lub na wyjątkowe okazje.

Wegańskie szaszłyki z dodatkami

Szaszłyki, są doskonałym pomysłem na lekki posiłek. Te mają szansę zaskoczyć Twoich gości niezwykłym smakiem, ale także i wyglądem. Połączenie truskawek, wartościowego chleba oraz masła migdałowego to istna bomba witaminowa.

Szaszłyki z masłem migdałowym i truskawkami

SKŁADNIKI:

(4 porcje)

  • 2-3 kromki Chleba ProBody
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 duże truskawki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z kromek chleba wycinamy kółeczka lub kroimy je na kwadratowe cząstki (pozostałe kawałeczki wykorzystujemy do innego przepisu). Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą z oliwek i podsmażamy z obydwu stron aż się ładnie zarumienią.
  2. Masło migdałowe łączymy z cynamonem.
  3. Truskawki kroimy na ćwiartki.
  4. Przestudzone chlebki pokrywamy masłem migdałowym i nabijamy na drewniane patyczki/wykałaczki naprzemiennie z truskawkami (po 3 sztuki na każdy patyczek).

Pasty rybne – przepisy na pyszna przekąskę

Pasty rybne, to pyszna alternatywa dla kanapek z serem i mięsem. Są aromatyczne, kolorowe, a także bardzo zdrowe. Nasza propozycja past z wykorzystaniem wędzonego łososia, śledzia i wędzonej makreli będzie znakomitą propozycją dla fanów ryb.

Kanapki z rybą na 3 sposoby

SKŁADNIKI NA KAPKĘ Z ŁOSOSIEM:

(2 kanapki)

  • 2 kromki Chleba ProBody
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 plastry łososia wędzonego
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 1 gałązka koperku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z rozgniecionym widelcem awokado, sokiem z cytryny i pieprzem.
  2. Kromki chleba pokrywamy pastą z awokado, układamy łososia, posypujemy sezamem i dekorujemy startą skórka z cytryny oraz koperkiem.

SKŁADNIKI NA KAPKĘ ZE ŚLEDZIEM:

(2 kanapki)

  • 2 kromki Chleba ProBody
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 1-2 cm niedużej papryczki chili
  • 1/2 fileta śledziowego a’la Matjas w oleju
  • 1 łyżeczka prażonych płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do blendera wrzucamy pietruszkę (pozostawiamy kilka listków do dekoracji), oliwę, płatki migdałowe oraz chili, a następnie całość miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (gęstość regulujemy oliwą).
  2. Kromki chleba pokrywamy przygotowanym pesto, układamy na nim pokrojonego w paseczki śledzia, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujmy pietruszką.

SKŁADNIKI NA KAPKĘ Z MAKRELĄ:

(2 kanapki)

  • 2 kromki Chleba ProBody
  • 100 g filetów z makreli wędzonej
  • 1 łyżeczka domowego majonezu
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/3 małej cukinii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czarnuszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przy pomocy temperówki do warzyw przygotowujemy makaron z cukinii, który następnie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą i odstawimy na około 20 minut.
  2. Makrelę rozgniatamy widelcem wraz z majonezem oraz pieprzem.
  3. Kromki chleba pokrywamy pastą z makreli oraz delikatnie osuszonym makaronem z cukinii, a całość posypujemy czarnuszką.

Pizza niekoniecznie z pieca

Pizza to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw na świecie. Jednak nie zawsze musi to być pszenny placek z dodatkami. Zachęcamy Was do eksperymentów w kuchni i przygotowania pizzy w różnych odsłonach.

Wykwintna pizza na chlebie

SKŁADNIKI:

(2 porcje)

  • 2 kromki chleba ProBody (pokrojonego w poprzek)
  • 2 czubate łyżki ziołowego pesto z suszonych pomidorów
  • 75 g koziego sera pleśniowego (roladka)
  • 80 g szynki dojrzewającej (plastry)
  • 4-6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • listki bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser kroimy na plasterki, a pomidorki na ćwiartki.
  2. Kromki chleba pokrywamy pesto z suszonych pomidorów, a następnie układamy porwaną na mniejsze kawałki szynkę, plastry sera oraz pomidorki. Całość posypujemy orzechami, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na około 10-12 minut. Gotowe pizzę dekorujemy bazylią.

Produkty użyte w inspiracji