Zarumienione kromki chleba skrywające gorące nadzienie kochają chyba wszyscy. Wielu osobom danie to kojarzy się jednak z kaloryczną swawolą, na którą nie pozwalają sobie zbyt często. Tymczasem tosty mogą stać się pełną wartości odżywczych – i co najważniejsze ciekawą, smaczną propozycją posiłku, który przypadnie do gustu i dzieciom, i dorosłym. Chleb tostowy możemy przy tym wykorzystać na wiele różnych sposobów! Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam 4 przepisy na tosty w nowej, nieoczywistej odsłonie.
Podejmując temat tej uniwersalnej potrawy, przede wszystkim należy rozprawić się z jej złą sławą. Winne negatywnej opinii bywa pieczywo tostowe niskiej jakości, które stanowi podstawę dania. Dlatego, myśląc o chrupiących kromkach, warto już na samym początku skupić się na tym aspekcie i znaleźć taki chleb, który będzie oferował zarówno wysokie walory smakowe, jak i odżywcze. Dobrze zwrócić tu uwagę na skład – powinien być prosty i nie zawierać sztucznych dodatków. Świetnie sprawdzi się np. Tost Pełnoziarnisty Putka. Interesującą propozycją będzie także chleb Tost 3 Ziarna Putka z ziarnami żyta, siemieniem lnianym i nasionami sezamu.
Równie istotnym elementem pozostają dodatki. Te niekoniecznie muszą ograniczać się do tradycyjnego sera żółtego czy wędliny między dwiema kromkami tosta, a bogactwo smaków zależy tylko od wyobraźni. Łącząc więc pieczywo z dobrym składem z urozmaiconymi produktami, jesteśmy w stanie uzyskać danie, która będzie elementem zbilansowanej diety.
Warto przyjrzeć się także sposobowi przyrządzania i podania tego popularnego dania. Tosty to w końcu nie tylko kromki z serem i szynką (lub innymi dodatkami) w środku. Takie pieczywo będzie znakomitą bazą również w przypadku grzanek, koreczków, kanapek, a nawet roladek. Oto kilka pomysłów na ciekawe potrawy z tostów, które od razu pokochacie!
Na początek przepis, który przypadnie do gustu amatorom łączenia wrażeń smakowych. Słodkie akcenty przeplatają się tu z wytrawną bazą i odrobiną pikanterii, tworząc kompozycję perfekcyjną.
LICZBA PORCJI: 1
CZAS PRZYGOTOWYWANIA: 10 minut
SKŁADNIKI NA 20 KĄSKÓW:
PRZYGOTOWANIE:
Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą kładziemy kromki chleba tostowego i smażymy przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż pieczywo stanie się złociste, chrupiące i pojawią się na nim brązowe paseczki.
Na pierwszej kromce układamy sałatę, ser oraz żurawinę. Następnie przykrywamy drugą kromką, na której kładziemy sałatę, szynkę doprawioną pieprzem oraz brzoskwinię pokrojoną na półksiężyce i smarujemy pozostałą żurawiną. Przykrywamy trzecim tostem, na przeciwległych rogach wbijamy wykałaczki z czarną oliwką i kawałeczkiem sałaty, a na koniec przecinamy ostrym nożem na dwa trójkąty. Tak przygotowane tosty są nie tylko zdrowe, ale też sycą już samym wyglądem!
Ten przepis stanowi z kolei esencję lekkości i lata. Jeśli szukacie nowego sposobu na podanie szparagów, koniecznie go wypróbujcie.
LICZBA PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWYWANIA: 20 minut
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
PRZYGOTOWANIE:
Od szparagów odcinamy główki, a łodygi kroimy na plasterki około 0,5 cm długości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi, dodajemy świeżo mielony pieprz kolorowy, lekko solimy i smażymy je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Główki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5 minut, odcedzamy i osuszamy. 3 sztuki przekrawamy wzdłuż na pół, a pozostałe wykorzystujemy do innego przepisu albo podajemy wraz z sałatką.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę i łączymy z majonezem, musztardą oraz solimy do smaku.
Za pomocą obręczy kulinarnych z kromek chleba wycinamy koła. Następnie formujemy bryłę, układając kolejno w obręczy krążek chleba, masę jajeczną, szparagi, ponownie krążek chleba, jajka oraz kawałki łososia. Wierzch dekorujemy główkami szparagów, plasterkami rzodkiewek, kukurydzą i gałązkami tymianku.
Propozycja wariacji na temat klasyki. W tej wersji tosty z szynką i serem odkryjecie na nowo.
LICZBA PORCJI: 7 sztuk
CZAS PRZYGOTOWYWANIA: 20 minut
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Papryki i ogórka kroimy na podłużne słupki (o długości zbliżonej do kromki chleba). Z cząstek ogórka usuwamy nadmiar miąższu i dodatkowo osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego.
Kromki chleba tostowego układamy na desce i wałkujemy na cienkie placki. Skrapiamy je mlekiem z obydwu stron (możemy wykorzystać pędzelek), a następnie układamy plasterek sera żółtego, szynki, 2-3 listki szpinaku oraz kawałek ogórka i papryki. Całość ciasno zwijamy w roladkę.
Roladki smażymy na patelni z mocno rozgrzanym olejem, na średnim ogniu, delikatnie obracając szczypcami, aż chleb ładnie się zarumieni z każdej strony. Tym nieszablonowym wydaniem tostów zaskoczycie także gości!
Ta sałatka z dodatkiem chleba tostowego znakomicie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Najlepiej smakuje w sezonie, kiedy dostaniemy świeże borówki.
LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWYWANIA: 20 minut
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
SKŁADNIKI NA DRESSING:
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu lub całość blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
Kromki chleba kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, a po chwili posypujemy je curry. Smażymy, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aż staną się złociste i chrupiące (3-4 minuty).
Morele przekrawamy na połówki, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Pomidorki przekrawamy na połówki.
Dobrze schłodzony ser kroimy w kosteczkę.
Na półmisku układamy naprzemiennie listki sałat, pomidorki, borówki, morele i kostki sera. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy grzankami.
Produkty użyte w inspiracji