KSIĘGA INSPIRACJI

PORADY

PRZEPISY

BEZGLUTENU

BLOGERZY

Słodkości bez cukru

Coraz powszechniejsze zaburzenia gospodarki glukozowo-insulinowej występujące w społeczeństwie, nadwaga i otyłość czy po prostu zwykła troska o zdrowie skłaniają nas do szukania wypieków z korzystniejszym składem i mniejszą zawartością cukru. Jednak czy zdrowe słodycze w ogóle istnieją? Słodkości bez cukru nie są w dzisiejszych czasach już niczym dziwnym. To dobrze, bo jeśli wydaje Ci się, czytaj dalej...

Pieczywo w diecie dziecka

Często wśród rodziców pojawia się pytanie, jakie pieczywo wybrać dla dziecka? W dziecięcym menu nie może zabraknąć produktów pełnoziarnistych, które są bogatym źródłem m.in. witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Produkty zbożowe, pełnoziarniste zawierają najwięcej pirydoksyny, czyli witaminy B6, która odpowiada za pracę całego układu nerwowego, w tym mózgu.   W tym artykule znajdziesz czytaj dalej...

Pieczywo w diecie sportowca

Pewnie zdarzyło Ci się przeczytać lub usłyszeć, że triathloniści podczas zawodów Ironman potrafią jeść białą bułkę z żółtym serem i szynką. Zapewne zastanawiało Cię, jak w diecie sportowca może znajdować się produkt, który powszechnie uważany jest za mniej zdrowy niż pieczywo ciemne. Wszyscy dietetycy polecają przecież głównie pieczywo pełnoziarniste. Dlatego zaczynając od początku, wszystko zależy czytaj dalej...

Pomysły na pyszne i zdrowe przekąski z chlebem ProBody, na co dzień i od święta

Jeśli do doskonałego w składzie pieczywa dodamy zdrowe i wartościowe dodatki, mamy szansę na pyszne, pełne witamin przekąski. Dobrym pomysłem na zdrowe i smaczne co nieco jest wykorzystanie dobrych jakościowo składników. Chleb ProBody jest bogaty w zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny IG – 33,5 oraz doskonały skład. Szczególnie polecany jest osobom czytaj dalej...

Karnawałowe kreacje pieczywa

Początek roku to dla wielu osób czas zimowego świętowania. Niekwestionowanymi bohaterami karnawału są oczywiście faworki oraz pączki, ale ogromnym powodzeniem w tym okresie cieszą się także przekąski. Do ich przygotowania warto sięgnąć po pieczywo. Kojarzone zwykle z kanapkami bułki oraz chleby stanowią znakomity składnik ciekawych dań, które przełamią monotonię jadłospisu i będą pysznym dodatkiem do czytaj dalej...

Tort kanapkowy – tort wytrawny z chleba

Czy można zrobić tort z chleba? Ależ tak! Pod warunkiem, że użyjemy dobrego pieczywa. Może to być np. chleb żytni na zakwasie albo… chleb bezglutenowy! To on zastąpi z powodzeniem tradycyjny biszkopt tortowy. Przełożony kolorowymi, wytrawnymi kremami będzie smakował doskonale. Jestem pewna, że taki tort kanapkowy stanie się ozdobą stołu i atrakcją kulinarną każdej imprezy. czytaj dalej...

Dieta ketogeniczna — na czym polega, co jeść? Najlepsze przepisy

Dieta ketogeniczna – na czym polega i co można jeść, aby zgubić zbędne kilogramy? Dieta ketogeniczna to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów i poprawę koncentracji. Sprawdź, jakie produkty możesz na niej jeść! Na czym polega ten system żywienia? Jakie produkty należy włączyć do swojego jadłospisu, a na co trzeba uważać? Poznaj podstawowe zasady diety czytaj dalej...

5 pomysłów na jedzenie do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa

Co przygotować na lunch do pracy, gdy nie mamy do dyspozycji mikrofalówki? Jakie obiady do pracy sprawdzą się na zimno? Wiem, że wielu z Was poszukuje tego typu przepisów – mój zestaw z obiadami na zimno opublikowany już jakiś czas temu jest jednym z najbardziej popularnych postów na blogu. Razem z partnerem tego wpisu, Piekarnią czytaj dalej...

5 przepisów na ciekawe potrawy z tostów

5 przepisów na ciekawe potrawy z tostów dobrej jakości – pszennych, pełnoziarnistych, maślanych. Pomysły na tosty, które będą niecodziennym daniem lub przekąską dla całej rodziny. W nowej odsłonie mogą stanowić proste w przygotowaniu i pyszne urozmaicenie Waszego menu. Zarumienione kromki chleba skrywające gorące nadzienie kochają chyba wszyscy. Wielu osobom danie to kojarzy się jednak z czytaj dalej...

Pomysły na kanapki na ciepło

Kanapki na ciepło mogą być doskonałym pomysłem na rozpoczęcie dnia lub leniwym posiłkiem przygotowanym wspólnie z domownikami. Zapraszam Was do przygotowania prostych, kolorowych i zdrowych kanapek, które u nas zagościły na dobre i mają wielu zwolenników. W tym artykule znajdziecie przepisy na: ciabattę na ciepło z ciągnącym serem, kanapki z mięsem z indyka i duszoną czytaj dalej...

Kanapki z jajkiem, które zachwycą dorosłych i dzieci

Pomysły na kanapki z jajkiem, które zachwycą Ciebie i Twoje dziecko. Polacy kochają kanapki, co widać zarówno podczas śniadań w domu, jak i w pudełkach szkolnych dzieci. Dzisiaj przygotowałam dla Was kilka propozycji na pyszne kanapki z jajkiem, z idealnymi dodatkami. Jest smacznie i kolorowo. W tym artykule znajdziecie przepisy na: pastę jajeczną curry, bezglutenowe czytaj dalej...

Kiedy i jaki chleb zacząć podawać dziecku?

Rozszerzanie diety dziecka to temat, który spędza sen z powiek wielu młodym rodzicom. Kiedy, co i w jakiej ilości podać niemowlakowi? Jaki rodzaj pieczywa nadaje się na początek rozszerzania diety? Co można podać dwulatkowi, a co pięciolatkowi? O tym, a także – po prostu – o zdrowym chlebie dla całej rodziny, niezależnie od wieku, przeczytacie czytaj dalej...

Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność?

W ostatnim czasie dosyć modne jest wykluczanie różnych składników z diety. Często decydujemy się na rezygnację w naszym codziennym jadłospisie np. z glutenu. Czy jego unikanie jest po prostu trendem, czy koniecznością? Kto i kiedy powinien z niego zrezygnować? Czytaj dalej… czytaj dalej...

Pomysły na sałatki z chleba

Pomysłów na przygotowanie smakowitych kanapek jest nieskończenie wiele, jednak chleb w naszej kuchni ma dużo szersze zastosowanie. Otóż możemy przygotować z nim wyśmienite sałatki, które nie tylko zachwycają niebanalnym smakiem i estetyką, lecz także stanowią pełnowartościowy posiłek. Tego typu dania można zaserwować również na okolicznościowych, wykwintnych spotkaniach – nieszablonową potrawą z pewnością zaskoczymy naszych gości. czytaj dalej...

Lunchbox bez glutenu – pomysły na drugie śniadanie do szkoły

Przygotowanie lunchboxu bez glutenu może być prawdziwym wyzwaniem. Wiedzą o tym rodzice dzieci z nietolerancją glutenu oraz chorobami glutenozależnymi. Dieta bezglutenowa jest wymagająca, ale nie musi oznaczać rezygnacji z pieczywa czy słodkości. To dobra wiadomość nie tylko dla najmłodszych, bowiem  nietolerancja glutenu może objawić się w każdym wieku.  By cieszyć się smakami świeżych wypieków, wystarczy czytaj dalej...

Czy od pieczywa tyjemy?

Mitów na temat żywienia jest bardzo wiele. W dzisiejszym wpisie opowiem o tym, czy z chleba należy rezygnować, będąc na diecie, czy wystarczy wybierać ten dobrej jakości. Podpowiem też, jaki chleb wybrać i co zrobić, by wreszcie schudnąć raz na zawsze, nie rezygnując z ulubionych produktów. Należy pamiętać, że racjonalne podejście jest kluczem do wszystkiego. czytaj dalej...

Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim

Zazwyczaj udostępniam Wam zestawy przepisów na same obiady, jednak dziś mam coś wyjątkowego – cały jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim! Oparłam go o produkty naturalnie bezglutenowe, dlatego będzie on odpowiedni dla osób chorych na celiakię, alergię na gluten czy też z innych powodów wykluczające to białko ze swojej diety. Zdaję sobie sprawę z czytaj dalej...

Piknik na łonie natury

Śniadanie, obiad albo kolacja – wszystkie te posiłki są doskonałą okazją, by zjeść je latem na świeżym powietrzu. Wtedy wszystko smakuje lepiej. Czy piknik jest trudny w zorganizowaniu? Ależ skąd! Wystarczy wrzucić do koszyka koc, badmintona, termos z kawą lub herbatą albo lemoniadę w butelce i znaleźć jakieś przyjemne miejsce na łonie natury. Co z czytaj dalej...

5 przepisów na pasty do kanapek z pieczywem BIO

Z reguły jestem osobą, która gdy sobie coś postanowi, to się tego trzyma, choćby nie wiem co. Z reguły. Bo nie ma żadnej siły na tym świecie, która powstrzymałaby mnie przed zjedzeniem dobrego chleba z masełkiem. Wszyscy moi stali czytelnicy to wiedzą. Kiedyś nawet przeprowadzałam sondaż, w którym padło pytanie, z czym kojarzę się moim czytaj dalej...

Dobry chleb jest zdrowy

Ostatnio napisałam felieton pt. „Dlaczego dietetycy kochają zboża”. To przewrotny tytuł, bo w powszechnym mniemaniu jest dokładnie odwrotnie. Jednak właśnie dlatego tak ważne jest przypominanie oficjalnego stanowiska dietetyków w tej kwestii. Gdy pacjent zadaje mi pytanie, jaki chleb powinien jeść w czasie diety, odpowiadam: razowy na zakwasie. Takiego pieczywa nie musimy unikać, bo dobry chleb czytaj dalej...

Cebulowa pasta z ciecierzycy i beta-glukan

Szybka i prosta pasta z ciecierzycy, która dzięki zeszklonej cebuli nabiera pasztetowego i pysznego smaku, razem z dobrą bułką wypełnioną dodatkami i plastrem panierowanego tofu to świetna przekąska na większy głód. W dzisiejszym poście chciałbym pokazać Wam jeden z moich ulubionych patentów na szybką pastę ze strączków, a przy okazji zapoznać Was z beta-glukanem, cennym czytaj dalej...

Wegeburgery z bezglutenową bułką

Burgery wegańskie mają już wiele odsłon na moim blogu. Można je robić na różne sposoby z najróżniejszych składników. Dają wiele możliwości serwowania: można podawać je z bułką, ale również z warzywami i zdrową wersją frytek. Dziś zapraszam Cię na pyszne wegeburgery z czerwonej fasoli z bezglutenową bułką. Czytaj dalej… czytaj dalej...

Dieta w insulinooporności – jak komponować posiłki, co jeść, a czego unikać

Dieta w insulinooporności, czyli tak naprawdę dieta cukrzycowa, to coraz bardziej gorący temat. Pisze do mnie sporo osób, u których zdiagnozowano insulinooporność, a w wiadomościach tych przewija się sporo pytań. Zarówno tych, “jak zacząć wprowadzać zmiany”, jak i takich “a dlaczego jesz buraki?”. Czytaj dalej… czytaj dalej...

Co zawiera Twoje pieczywo i dlaczego?

Zespół z Piekarni Putka zgłosił się do mnie z prośbą o sprawdzenie składów kilku produktów oraz rzucenie okiem na proces produkcji i dystrybucji. Przyznam szczerze: niewiele firm ma odwagę przystać na moje warunki sprawdzania asortymentu. Jeśli nie mogę pisać prawdy, pokazywać jak jest w sklepie czy na produkcji na co dzień – nie dochodzimy do czytaj dalej...

To nasza historia... miłości do pieczenia!

Ile znaczy godzina? Wszystko zależy od pory dnia. Ile znaczy dzień? Wszystko zależy od pory roku.
Ile znaczy rok? Wszystko zależy, ile ich już przeżyliśmy. Chwile szybko ulatują, a czasy w których żyjemy zmieniają się. Jednak to, co jest najważniejsze wciąż trwa — dlatego właśnie Piekarnie Cukiernie Putka już od 100 lat nadają smaku Waszym porankom, drodze do pracy czy przerwom w szkole. Jaki jest nasz sekret? Zapraszamy Cię do poznania naszej historii.

poznaj historię