Pieczywo żytnie to takie, do którego sporządzenia użyto wyłącznie mąki żytniej jasnej lub ciemnej. Chlebem żytnim nazywamy również taki z dodatkiem mąki pszennej w ilości od 10 do 30 procent.
Chleb na zakwasie żytnim to najzdrowszy rodzaj pieczywa. Zawiera wiele cennych składników, zwłaszcza błonnika. Jednocześnie jest bardzo syty – wystarczy jedna kromka na śniadanie, by się najeść.
Regularne spożywanie pieczywa razowego wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie oraz sylwetkę. Pieczywo żytnie jest bowiem mniej kaloryczne i bardziej odżywcze niż chleby pszenne.
Dostępne w naszej ofercie chleby z mąki żytniej razowej wykonane są na naturalnym zakwasie żytnim, z dodatkiem naturalnych ziaren i zbóż. Chleby żytnie w ofercie Piekarni Cukierni Putka na zakwasie to najlepszy wybór, jeżeli dbasz o swoje zdrowie i zwracasz szczególną uwagę na składy kupowanych produktów spożywczych.
Wypiekając nasze chleby żytnie razowe, chleby żytnie pełnoziarniste, a także chleby z dodatkiem słonecznika, siemienia lnianego oraz ziaren żyta, wybieramy wyłącznie składniki najwyższej jakości i stosujemy tradycyjne metody wypieku – wszystko po to, byś mógł cieszyć się unikatowym smakiem prawdziwego, wilgotnego chleba żytniego, pełnego ziaren, smaku i zdrowia.
Jeżeli zależy Ci na jedzeniu pysznego, zdrowego i w pełni naturalnego chleba, koniecznie wybierz jeden z chlebów żytnich dostępnych w ofercie piekarni „Putka”.